Британските аукционери Bohnam's продават една от най-красивите коли, създавани някога. На 5 септември на търг в Шантийи, Франция, наред с други олдтаймери, ще бъде предложена и единствената Maserati Boomerang. Смятана за една от най-добрите произведения на дизайнера Джорджо Джуджаро, повече от 40 години след създаването си колата изглежда като дошла от бъдещето.

Клиновидният дизайн беше хит през 70-те, но и днес лови окото.

Първоначално автомобилна концепция, Boomerang е представен на автошоуто в Торино през 1971 г. Посеттелите толкова го харесват, че следващата година е създаден и истински автомобил на базата на Maserati Bora, който е представен на автосалона в Женева. През 1974 г. компанията го продава на частно лице.

Изглежда добре от всички страни.

"Бумерангът" се задвижва от 8-цилиндров средноразположен двигател с мощност от 300 к.с. и развива точно 300 километра в час. Интериорът му е чист стиймпънк - патинирани кожени фотьойли и излизащ като от тунел волан, в центъра на който са събрани всички контролни уреди и превключватели.

Уникален интериор - нещо средно между космически кораб и пъб.

Автомобилът е олицетворение на суперспортните коли с клиновидна форма на 70-те години на миналия век като Lamborghini Countach BMW M1. Презпоследните десетилетия този дизайн е на изчезване заради повишените изисквания за сигурност при пътни инциденти.

Няма електронни помощници.

По-късно Джуджаро пренася ръбатите форми на Boomerang в модели като Lotus Esprit и първия Volkswagen Golf, чийто дизайнер е той. Автомобилът е чест гост на най-големите изложби на редки коли в целия свят, като последният му собственик го е купил на търг от Christie's през 2005 г. за 781 250 евро. Bohnam's засега не дават очакване за ценана, ка която е вероятно да се продаде.

Вратата може да служи като украшение.
Джантите също не са за изхвърляне.
Има подпис от Джуджаро.