Страдащи от рак и от други тежки болести, както и вносители на храни чакат разрешение да получат достъп до парите си, за да оцелеят. Дава го “Бандата на петимата”, както образно се изразява кореспондентът на “Шпигел” в Атина Георгос Христидес.

Без специално разрешение нито един грък няма достъп до собствените си пари.

Че банките в Гърция вече втора седмица са затворени, го знаем всички. За пръв път обаче става ясно, че има специално сформиран орган - Комитет по разрешенията за банкови операции. Един от петимата му членове е Георгиос Манолас, който сам се шегува, че постът му по-скоро прилягал на герой на Оруел, отколкото на държава от Европейския съюз.

Всъщност основната задача на петимата членове на въпросния комитет е да предотвратят тоталния финансов колапс на Гърция. Ако могат. Нито обаче телевизията съобщава, нито вестниците пишат по темата. Не се знаят и имената на Петорката, която решава съдбата на 11 милиона души, а животът на мнозина е в нейни ръце.

Много от молбите идват от граждани, чиито деца или те самите са болни от рак или от друга тежка болест. Те имат пари на влоговете си, които им позволяват да си внесат жизненоспасяващи медикаменти от чужбина или дори да се лекуват зад граница. Големият проблем е, че тези хора нямат достъп до банковите си сметки.

Същото се отнася и до фирми вносители на стоки от първа необходимост, предимно храни.

На фона на тежко болните, други грижи изглеждат незначителни, но все пак... Много гръцки семейства са изпратили децата си да следват зад граница. Сега те нямат възможност да им превеждат издръжка.

“Всекидневно при нас пристигат камара молби от частни лица и управители на фирми”, казва Манолас. Той признава, че Гърция се намира в извънредно положение.

На 28 юни т. г. със закон беше решено въвеждането на контрол върху движението на капиталите. Мярката предотврати (засега) тоталния срив на гръцките банки. Това обаче означава, че не могат да се извършват преводи в чужбина, не могат да се внасят стоки.

Сега се оказва, че може чрез специално разрешение на Петорката, но процедурата е толкова тромава, че човек може да се спомине, докато му разрешат да си купи жизненонеобходимо лекарство от чужбина. Аптеките, включително болничните, отдавна са опразнени.

Петимата членове на Комитета по разрешенията за банкови операции са професионалисти от финансовото министерство, от банковия надзор и от Централната банка. На тяхно разположение са екип от специалисти, но молбите са толкова много, че обработването им е труден процес.

Георгиос Манолас, който в “мирни дни” завежда дирекция във финансовото министерсто, заявява:

“Работим по цял ден и пак не можем да се справим с огромния брой непрестанно постъпващи молби. Всяка една трябва да се разгледа, да се направи проверка и да се определи има ли основание за одобрение, отговарящо на обществения интерес. По принцип предимство имат молбите, отнасящи се до лекарства, хранителни стоки и горива. Ако някой иска да внесе медикамент, незабавно получава зелена светлина. Ако обаче е заявил внос на коледна украса, да забрави.”

Самата процедура е тромава, тъй като нито граждани, нито бизнесмени имат право да се обръщат към Петорката. Молбата се подава в банката, където лицето или фирмата има сметка. От банката трябва да сложат резолюция и да направят перпоръка. След това банката изпраща молбата до комитета. Там всяка молба се разглежда и се връща на банката със съответното решение – да или не.

“Решаваме незабавно, но първо молбата трябва да стигне до нас и да й дойде редът. Правим всичко възможно по силите си, но нали разбирате – молителят отива до банката, от банката молбата се изпраща до нас, проверка, после връщане до банката, която пък трябва да уведоми клиента си”, обяснява Манолас.

Той знае, че постът му е временен. Комитетът ще съществува, докато банките останат затворени. Надява се те да отворят възможно най-бързо, за да се възвърне животът в страната към нормален ритъм.