Делото срещу Владимира Янева утре ще стане първото в кариерата й, което е изтеглено при пълна публичност.

Обвинителният акт срещу бившата шефка на Софийския градски съд (СГС) за продължавано престъпление по служба и срещу Тодор Костадинов за продължавано документно престъпление и за компютърно престъпление, бе внесен днес от Софийската градска прокуратура. Утре от 9.00 ч в присъствието на журналисти в Съсдебната палата ще бъде изтеглено на кой от доскорошните подчинени на Янева ще се падне казусът "Червеи".

Владимира Янева е обвинена за това, че в периода от 12.09.2013 г. до 25.03.2014 г., като съдия и председател на СГС, два пъти е разрешила използване и два пъти е разрешила продължаване на експлоатацията на специални разузнавателни средства /СРС/ в нарушение на Закона за СРС. Разрешенията са дадени по отношение на автоматизираната информационна система „Централен полицейски регистър“, без същата да е обект за установяване на самоличността на лица, за които са получени данни и има основания да се предполага, че подготвят, извършват или са извършили тежки престъпления.

Разрешенията са за използване на всички  способи, предвидени в ЗСРС, без да е възможно прилагането им по отношение на информационна система. Не са били спазени и изискванията на закона за мотивиране на исканията за използване на СРС и в нарушение на максималните срокове за прилагане на СРС, съобщиха по-рано днес от прокуратурата.

Янева е с мярка за неотклонение „Подписка“.

Срещу бившия шеф на "Вътрешна сигурност" към МВР, а после служител на ДАНС Тодор Костадинов бе повдигнато обвинение за това, че  в същия период е съставил общо 6 официални документи, в които удостоверил неверни обстоятелства, с цел тези документи да бъдат използвани пред председателя на СГС като доказателство за тези обстоятелства.

За да получи съответните разрешения и удължаването им, според обвинението, Костадинов е удостоверявал куп неверни обстоятелства. Освен това на 12.11.2013 г. в гр.София от служебен компютър е използвал компютърни данни, като се включил в домейна на МВР и с паролата на системния администратор в сектор „КИАД” – ОД – МВР – гр. Шумен, осъществил достъп до тези данни в компютърна система - „Интегрирана регионална полицейска система – Шумен”.

Костадинов въвел заявка за справка по ЕГН на лице, без дадено разрешение от Началника на отдел „Информационни системи – Дирекция “КИС“-МВР. Деянието е извършено по отношение на лични данни на физическо лице и представлява тайна, защитена от Закона за защита на личните данни, съобщават още от прокуратурата.

По отношение на Тодор Костадинов е взета мярка за неотклонение „Парична гаранция“ в размер на 2000 лв.