"В началото на годината като резултат от усилията ни да се справяме с актуални събития в страната, свързани с конфликтни ситуации, има допълнително ангажирани полицейски сили. По отношение на събитията в Гърмен имаме 114 души, които са били командировани, а в кв. "Орландовци" бяха командировани общо 370 служители от различни областни дирекции. Това се налага, защото събитията го изискваха и по някои особености, които регламентира наредбата за извънредния труд"

Това заяви в отговор на въпрос по време на парламентарния контрол днес вътрешната министърка Румяна Бъчварова. Тя коментира работата на МВР и обвиненията за корупция във връзка с протеста на полицаите и комуникацията между министерството и синдикатите. Бъчварова уточни, че в този случай 280 часа труд е максимумът, но има отделни структури, в които този максимум е достигнат. 

"Регистрира се полаганият извънреден труд и се начислява към месечното възнаграждение на служителите в месеца, в който последва самото командироване. Към момента няма забавени плащания. Що се отнася до мотивация, мисля, че възможността за допълнително плащане е един фактор, който действа положително в тази посока", допълни тя.

Вътрешната министърка отбеляза, че на 7 юли с нейна заповед е създадена работна група от 17 души с представители от синдикатите, като целта е да се подобри наредбата за извънреден труд, за да се направят възможностите на МВР по-гъвкави. 

Бъчварова получи възможност и да се похвали за подобренията във МВР-Варна по отношение на джебчийските кражби и общата престъпност:

"Налице е намаляване на извършените престъпления и същевременно увеличаване на разкриваемостта с около 15%. Там, за същия период по отношение на икономическите престъпления има подобряване на показателите, разкриваемостта е 15%, като тя е била 3,9% в предишния период. Общо за първото полугодие на 2015 г. в абсолютен брой служители на областната дирекция са разкрити 1155 престъпления, което значително по-високк резулат от предишното. Нивото на регистрираните джубчийските кражби също е по-малко в сравнение с 2014г, общият брой е два пъти по-малък. Трябва да продължим да работим повече в тази посока."

Това стана в отговор на въпроси на Красимир Янков от БСП и Слави Бинев от Патриотичния фронт. Когато ПФ заплашиха с оттегляне на подкрепата си от кабинета, битовата и дребната престъпност бе една от темите, по които те критикуваха управляващите. И остана една от двете, които още са нерешени, въпреки че Фронтът реши да продължи подкрепата.

Бъчварова отбеляза, че е и увеличен броят на служителите в специализираната клавиатура, както и в големите търговски обекти във Варна. Тя е доволна и от съвместната работа с местната власт в лицето на кмета на Варна, Иван Портних от ГЕРБ.