СИМОНА РУСЕВА

БЕРЛИН -  Кървава драма с две жертви се разигра днес в Лойтерсхаузен, едно от най-тихите и спокойни места на Бавария. Градът обединява 49 махали с жители между 10 и 100 души. Лойтерсхаузен е към община Ансбах.

Драмата започна в Тифентал. Според полицията мъж пристига с автомобила си  “Мерцедес” кабрио сребърен металик. Спира и пита нещо  82-годишна жена, седнала на пейка. Тя става, тръгва към пришелеца, двамата си разменят няколко думи. След това жената тръгва обратно към пейката. Тогава мъжът вади пистолет и я застрелва в гръб, тя издъхва. Убиецът бяга от местопрестъплението, съобщи говорител на дирекцията на полицията в Нюрнберг.

В Рамерсдорф, отстоящ на 5 км от Тифентал, престъпникът съзира велосипедист. Вади пистолет и от колата си го улучва смъртоносно.

Едната от жертвите е възрастна жена на 82 г.

Той стреля в движение по шофьор на автомобил и по селянин, работещ на нивата си. И двамата имат късмет, разминават се на косъм от смъртта. Полицията призовава населението да се пази от шофьор на сребрист мерцедес кабрио и в никакъв случай да не влиза в контакт с него - стреля безразборно. Униформените съобщават и регистрационния номер на мерцедеса - AN-W-129 (Ансбах). Радиостанции и тв канали мълниеносно разпространяват предупреждението.

Започва масирана операция по издирването на престъпника. Блокирани са всички пътища в района на община Ансбах, кръжат хеликоптери. 

Убиецът е задържан на бензиностанция в село Бад Виндсхайм, на 30 км северно от Рамерсдорф. 

Преди ареста престъпникът нахълтва в касовата зала с насочен пистолет. Мъж на смяна проявява завидно хладнокръвие. След натискане на паник бутона той се нахвърля срещу нападателя, избива писталета му и го омотва с кабели.
Пристигналата начаса полиция отцепва района на бензиностанцията. Опасенията са, че в мерцедеса на убиеца може да има експлозиви. Повикани са и експерти от Мюнхен, но взривове не са открити.

По още непотвърдени данни престъпникат е на 47 години. Все още не е  известна причината, отключила агресията му.
Зигфрид Хес, кмет на Лойтерсхаузен, в района на който са извършени убийствата, незабавно е посетил близките на жертвите и им е изказал съболезнованията си. Самият той е в шок: “В община с общо 5500 жители, където досега живеехме толкова спокойно, такива драми сме гледали само по телевизията. И изведнъж пред вратата ти да те сполети такъв ужас. Просто нямам думи.”
Хес е на 60 години и от 2002 г. е неизменно кмет на Лойтерсхаузен. За него днешната кървава драма е най-жестокото престъпление в историята на града.