Фаблетите (телефони с екран над 5 инча) ще надминат традиционните вече таблети по продажби тази година, сочи изследване на анализаторската компания IC Insights. До края на 2015-та ще бъдат продадени 252 милиона от хибридния тип устройства, спрямо 238 милиона таблети.

Това е увеличение от 66% спрямо 2014 г, когато са продадени само 152 милиона от големите телефони. 

Таблетите страдат от това, показват данните - според прогнозата, при тях има едва 2% ръст на продажбите.

Предстои и увеличение на дяла на фаблетите от всички смартфони - тази година те ще са 17% от продадени 1,5 млрд. бройки, догодина - 21%.

Хибридите между телефон и таблет (най-вече по размер) се появиха за пръв път през далечната 2007 г с HTC Advantage, но първото успешно устройство беше Samsung Galaxy Note през 2011 г. Оттогава насам всички флагмани на корейската фирма, която стана дефинитивен лидер в бранша, са над 5-те инча. Те пуснаха дори 6,3 инчовия Galaxy Mega, а Sony се опитаха да ги надскочат с 6,4-те инча на техния гигант Xperia Z Ultra. LG. HTC, Huawei и Nokia бързо се включиха в надпреварата за голям, но удобен телефон.

И макар преди години Стийв Джобс и Apple да обясняваха, че телефон над 4 инча ще е неудобен, и компанията в Купертино се примири с растежа на дисплеите и заедно с класическия iPhone миналата година представи и iPhone Plus - 6 инчов.