Доброто финансово здраве на лечебните заведения е само на един мандат разстояние, оптимисти са в Министерството на здравеопазването. Екипът на ресорния министър Петър Москов вярва, че с правилно управление на разходите могат да се постигнат чудеса, затова планира да се намеси активно в мениджмънта на собствените си болници. Така и така държавата е основен акционер, остава да докаже, че може да бъде и добър стопанин.  

"При един оздравителен план загубите на болниците биха могли да се покрият в рамките на 3-4 години", прогнозира ресорният заместник-министър д-р Бойко Пенков, след като лично оповести, че дълговете на лечебните заведения у нас надхвърлят 413 млн. лева.

Парите са натрупани основно от неразплатени доставки за лекарства, консумативи, заплати и осигуровки, но сред "виновниците" са и твърде скъпите понякога външни услуги (в това число охрана, пране, храна, почистване, поддръжка на сградния фонд, както и на медицинската апаратура). Всичко е въпрос на управление, твърдят в ресорното ведомство, и подготвят индивидуални примки около врата на всяко болнично ръководство.

Първи на бесилото ще увиснат тези, които откажат да скъсат със старите привички за "усвояване" на публични средства чрез хитруване на гърба на системата. За тях вече е съставена специална комисия от здравни експерти и финансисти, която ще следи под лупа харчовете им всеки месец. "За да ги хванем в крачка!", както се изрази самият Пенков. По думите му първите жертви вече са набелязани, защото отдавна се знае, че в болниците с малко дейност, но големи разходи, директорите крадат. "Залавянето" им обаче няма да е лесно, защото структурите са предимно общински и ще е необходимо съдействието на местната власт.

Всъщност, под наблюдение ще бъдат всички заведения, които харчат повече отколкото получават и са декапитализирани (собственият им капитал е паднал под размера на вписания – б.а.). Такива са 40 от общо 65 болници с над 50% държавно участие, твърди докладът на здравното министерство за тяхното финансово състояние, представен в края на миналата седмица. Сред засегнатите са 9 от големите областни лечебни заведения – във Варна, Велико Търново, Видин, Враца, Габрово, Добрич, Разград, Русе и Хасково, заедно с едни от най-ключовите структури в страната – "Майчин дом", УМБАЛ "Св.Екатерина", хематологичната болница, Националната кардиологична болница в София, най-голямата болница у нас УМБАЛ "Св. Георги" – Пловдив, а също "Александровска" и "Пирогов".

За всички тях подбраният екип от експерти ще разработи индивидуални оздравителни планове, които в най-кратки срокове да сложат в ред финансите им. Не е изключено да се прибегне до намаляване на капитала, продажба на активи и дори приватизация на непотребни болнични структури. Последната даже вече е в ход, след като на 1 юли Министерският съвет разреши продажбата на два имота – част от УМБАЛ "Д-р Георги Странски" в Плевен и УМБАЛ "Свети Георги" в Пловдив, които не се ползват за лечебна дейност. Сливането на администрациите на 9 болници в карето на бившата Медицинска академия в столицата, както и създаването на бъдещия консорциум "Обединени бургаски болници" също са част от стъпките за оптимизиране на разходите в сектора.  

Най-голямата секира обаче тепърва предстои, а проблемът е, че никой не знае с каква сила всъщност ще се стовари върху болничната система. Идеята е нова и все още не е напуснала официално канцелариите на здравното министерство, но вече обикаля публичното пространство.

"Едно от моите предложения е да въведем т. нар. бъндъл пеймънт, което означава пакетно финансиране. Тоест, за период от три месеца, например, всички, които участват в грижата за пациента, ще получат една цена за пакета услуги", обясни зам.-министър Бойко Пенков.

По този начин министерството ще осъществи заявеното неведнъж намерение да обезпечи цялостното лечение на болните – от прегледа в извънболничната помощ, през лабораторните изследвания и лечението в болницата, заедно с рехабилитацията (ако се налага) и последващото наблюдение (под формата на контролни прегледи). Според описаната схема всички участници в процеса ще работят по един пакет, за който ще са сключили договор не само помежду си, но и с Националната здравноосигурителна каса при предварително определена цена.

"Ако се случи, че някой не си свърши работата и на пациента се наложи отново да влезе в боницата, 50% надолу плащането за всички участници", издаде истинското "наказание" Пенков.

Схемата ще бъде модифицирана само за диагнозите, които налагат пациентът периодично да влиза в болница – например, при онкоболестите, заболяванията на кръвта, диабета, високото кръвно налягане и прочие. Очаква се експертите да разработят специален алгоритъм за всяка терапия така, че при изпълнението на пакетната услуга да се преследва определен показател. При неизпълнението му ще е ясно и кой ще носи основната отговорност.

"Например, при астма, пациентът влиза в болница само когато някой му е изпуснал лечението в извънболничната помощ. Тогава се знае кой трябва да бъде наказан", уточни още Пенков.

По думите му подобна схема ще сложи ред в работата на всички медицински специалисти и здравни заведения по веригата, защото вече ще носят не само индивидуална, но и колективна отговорност. Парите на всеки ще зависят от работата на останалите и се очаква тази обвързаност рязко да подобри качеството на предлаганата помощ.

Разбира се, преди това ще трябва да приключи вече започналото реално остойностяване на клиничните пакети. При всички положения обаче популярното "източване" на публични средства вбъдеще ще става все по-невъзможна практика.