Техеран и шестте преговарящи страни са постигнали споразумение в рамките на преговорите по иранската ядрена програма, предаде AFP, позовавайки се на дипломатически източник.
„Споразумението е сключено“, заяви източникът след 17-дневните финални преговори.
Достигането до споразумение се случва след близо 12 години спор относно целта на ядрените дейности на Техеран, който е подозиран от международната общност, че иска да създаде ядрено оръжие.

Иран и шестте световни сили - петте постоянни членки на ООН и Германия постигнаха историческо споразумение за ядрената програма на Техеран, съобщи и Ройтерс, позовавайки се на неназован ирански дипломат.

"Компромис е постигнат по всички въпроси, в най-скоро време страните ще обявят резултата", заяви европейски дипломат пред ТАСС.

В централата на ООН във Виена външните министри на Иран и "шесторката" ще приключат преговорите за иранската ядрена програма с пленарно заседание, последвано от пресконференция.

Проектът за ядрено споразумение между Иран и шесторката предвижда инспекторите на ООН да получат достъп до всички подозрителни ядрени обекти, включително военните, въз основа на консултации между шестте държави и Техеран, твърди Ройтерс, цитирайки ирански дипломат.

Дипломатът добави, че ако споразумението бъде сключено, Съветът за сигурност на ООН ще приеме резолюция по иранския ядрен проблем, в най-добрия случай още този месец.

Двете страни по споразумението трябва да започнат да го изпълняват в първата половина на 2016 г. - Иран ще започне да ограничава ядрената си програма, а санкциите срещу него ще бъдат отменени.

Информация е предварителна и в нея може да настъпят промени, застраховат се световните агенции.