Едно от условията за отпускане на 86-те млрд. евро по третото спасително споразумение с Гърция, е страната да създаде приватизационен фонд, в който да бъдат апортирани държавни активи на стойност от 50 млрд. евро.

Фондът, който до сряда трябва да бъде одобрен от гръцкия парламент, трябва да набира пари за бюджета или чрез приватизация, или чрез управление на активите по начин, който да носи печалба. Приходите от него ще бъдат разделени, като половината от 50-те млрд. евро ще служат за рекапитализация на банките, 25% за плащане на дълг, а останалите 25 млрд. евро ще бъдат инвестирани в гръцката икономика.

CNBC дава отговор на някои въпроси, свързани с дейността на тази структура.

Защо има нужда от него?

Фондът ще е нещо като гаранция за кредиторите от еврозоната, които усещат, че Гърция не спазва своите обещания за реформи. Например, някои от приватизационните реформи, които бяха част от първото спасително споразумение, датиращо от 2010 г., все още не са извършени.

Какво ще има във фонда?

Според становище на срещата на лидерите на страните от еврозоната, което дава подробности за новата спасителна сделка за Гърция, фондът ще включва "ценни гръцки активи". Той ще бъде базиран в Гърция и ще се управлява от гръцките власти, макар и под надзора на "компетентни европейски институции".

Няма подробности за това какви активи ще бъдат апортирани във фонда, но вероятно ще бъдат включени големи публични компании и дялове в гръцки банки, електрически и комунални компании, летища и пристанища. Носят се слухове, че в него ще влязат дори държавна земя и недвижими имоти.

За колко време ще трябва да се продадат активите?

Според споразумението активите на фонда трябва да бъдат разпродадени в периода на заемната програма. Първоначалната сделка ще покрие разходите от финансиране на Гърция за 3 години, но заемите, издадени от Европейския механизъм за финансова стабилност, са с 10-годишен или по-дълъг матуритет, така че Гърция ще има доста време, за да продава.

Какво казват инвеститорите?

"Смятам, че фондът ще работи, защото не се цели бърза разпродажба на активите. Не им казват: Продавайте дяловете и ни върнете парите колкото се може по-бързо. Чрез фонда компаниите или части от тях ще се управляват така, че да носят печалба, което ще даде най-добрите резултати", казва Джим Лийвик от M&G, най-голямата компания за управление на активи във Великобритания.

"Бърза разпродажба ще доведе до по-ниска стойност и ще е болезнена за гърците, които ще смятат, че техните активи ще бъдат продадени евтино на капиталисти по света, които след това ще ги препродадат", допълва той.

От друга страна, главният стратег на LNG Capital Гари Дженкинс припомня, че 50 млрд. евро е и сумата, която гърците потенциално трябваше да получат от приватизация по старите споразумения, по оценки на Международния валутен фонд. Но оттогава насам цената на активите е паднала. С колко?

"Трудно е да се прецени, но вероятно с 40%, колкото е спадът на гръцкия капиталов пазар оттогава", смята той.

"Може би най-добрата новина за фонда е, че Ципрас гордо заяви, че е предпазил изтичане на гръцките активи в чужбина, защото фондът ще се управлява от Атина. Ако беше подписал сделка преди няколко седмици, едва ли изобщо щеше да има такъв фонд", смята Дженкинс.