За последните седем месеца делото за изнасилване срещу Бил Козби претърпя сериозно развитие и през цялото това време висш представител на „Смитсониън“ се е срещал с директори на музеи в прочутия комплекс във Вашингтон, за да се реши как да се процедира с изложба на частната артколекция на комедианта. Докато редица компании и университети се дистанцираха от Козби покрай обвиненията срещу него, от „Смитсониън“ очевидно са решили, че планираната изложба трябва да се осъществи, но пък са потулили получаването на сериозно финансово дарение от него.

„Първо и най-важно, това е арт изложба – казва пред „Асошиейтед прес“ подсекретарят за изкуство, история и култура в „Смитсониън“ Ричард Курин. – Не става дума за живота и кариерата на Бил Козби, а за изкуството.“

В предстоящата изложба, посветена на 50-ата годишнина на Националния музей на африканското изкуство в комплекса, една трета от експонатите идват от огромната частна колекция на Бил и Камила Козби, а останалите две трети – от собствената експозиция на музея. По-голямата част от колекцията на комедианта никога преди не е показвана пред публика – тя включва картини от някогашни роби, творби, посветени на Козби, дори африкански наметки, везани в памет на убития му син Енис. Изложбата включва още снимки на комедианта и цитати от него.

Дори и без обвиненията в изнасилване срещу актьора обаче, експозицията създава притеснения. Някои критици роптаят, че показването на частна колекция в музей от подобен ранг може да повиши неадекватно пазарната стойност на произведенията. Освен това Камила Козби е в борда на музея и сама е инициирала заемането на творбите от частния си фонд, което буди съмнения за конфликт на интереси.

Нещо повече – сега от „Смитсониън“ разкриват пред „Асошиейтед прес“, че семейство Козби са финансирали изложбата с дарение от 716 хиляди долара, което на практика покрива цялата ѝ стойност. Според законите в САЩ музеите трябва да правят публично достояние източните си на финансиране, когато изложба се подкрепя от арт-колекционер, предоставящ и частната си колекция. Дарението на Козби обаче не е било оповестено нито в прессъобщенията, изпратени от „Смитсониън“, нито се споменава на сайта на музейния комплекс – а експозицията се открива през ноември. От институцията заявиха, че информацията е на разположение на всеки, който я поиска.

Бил Козби е обвинен в сексуално посегателство от над 30 жени, някои от които твърдят, че са били дрогирани и изнасилени. Само преди дни съдията по делото вдигна тайната върху част от показания на комедианта по едно от делата, от 2005 г., в която той признава, че е правил секс с една от жените, след като ѝ е давал ограничените за разпространение в САЩ сънотворни хапчета „Куейлуд“. От разкритите документи стана ясно, че Козби е имал общо седем рецепти за набавяне на опасния медикамент.

В отговор на признанието „Дисни Уърлд“ отстрани статуя на Бил Козби. Телевизиите спряха повторенията на прочутото му едноименно шоу, а някои защитници на гражданските права призоваха за премахване на звездата му от Алеята на славата в Холивуд. Благотворителна група срещу сексуалните престъпления пък апелира към Белия дом да си вземе президенткия медал за свобода, връчен на актьора.

Арткритиците сега се наостриха и срещу „Смитсониън“ с призив да се премахнат от изложбата експонатите от колекцията на Козби. Директорът на комплекса Джонета Коул отказва да коментира експозицията.

Площад Славейков