Европа изчерпва разбирането си спрямо Гърция, предупреждава председателят на Еврогрупата Йерун Дейселблум. Според него, ако в останалите 18 страни от еврозоната имаше референдуми относно гръцката криза, от тях щеше да стане ясно, че хората нямат желание да дават на Гърция повече пари, съобщи Дарик, позовавайки се на Ройтерс.

Гърция разполага сега с необходимата й подкрепа от страна на еврозоната, но заради действията на гръцкото правителство подкрепата бе дадена трудно, казва холандският финансов министър Дейселблум в интервю за холандската телевизия Нювсуур.

„Трябва да си дадете сметка, че ако в останалите 18 страни от еврозоната имаше референдуми дали да се дадат повече пари на Гърция, резултатът от тях щеше да бъде доста по-удивителен и много по-негативен от 60-те процента, обявили се срещу предложенията на кредиторите от 25 юни на референдума в Гърция на 5 юли”, обяснява той.

Еврозоната се съгласи след серия от продължителни и бурни срещи в Брюксел през уикенда да отпусне на Гърция над 80 милиарда евро заеми и да избегне излизането на страната от еврозоната. Това стана седмица след като Гърция отхвърли на референдум подобна оферта от страна на еврозоната.