Македония отива на предсрочни парламенарни избори на 24 април 2016 г. Лидерите на четирите най-големи партии в Македония успяха да постигнат споразумение за решаване на политическата криза, пишат македонските медии, цитирани от агенция "Фокус".

Преговорите се състояха вчера с посредничество на еврокомисарят Йоханес Хан. 

"Този ден и тази нощ са отлични за страната. Те широко ще отворят вратите към евроатлантическите перспективи", заявил Хан на пресконференция в Скопие.

Той посочил още, че през нощта е имал телефонен разговор с помощник държавния секретар на САЩ Виктория Нюланд, която е информирал за изхода от разговорите. По думите му компромисът на четиримата лидери ще помогне Македония да запази препоръката на ЕК за започване на преговори за членство в ЕС. В разговорите са участвали и тримата евродепутати Ручард Хоуит, Иво Вайгъл и Едуард Кукан. 

Премиерът и лидер на ВМРО-ДПМНЕ Никола Груевски от своя страна е заявил, че политическата криза е приключила и е доволен от факта, че опозицията не е успяла в намеренията за пропадане на договора за предсрочни избори. Груевски не е уточнил дали ще си подаде оставката, но е изтъкнал, че било решено преходното правителство да встъпи три месеца преди изборите. Това ще бъде случай при всички следващи избори - според измененията в изборния кодекс партиен лидер не може да е премиер и трябва да сдаде поста три месеца преди вота.

Премиерът на преходното правителство ще бъде посочен от ВМРО-ДПМНЕ. До 15 септември трябва да бъде избран и нов специален прокурор, който ще разследва всички злоупотреби открити в подслушваните телефонни разговори. 

Лидерът на опозиционния Социалдемократически съюз на Македония (СДСМ) Зоран Заев също изразил задоволство от постигнатото решение, тъй като Никола Груевски ще си подаде оставка през декември. Съгласно решението в преходното правителство СДСМ ще има министър на вътрешните работи и заместник-министри в министерствата на финансите, земеделието и труда и социалната политика, с право на вето.

Опозицията ще се върне в парламента на 15 септември, е било договорено още на преговорите.