Нови мерки и по-строг режим за отпускане на финансова подкрепа на родители с едно и повече деца одобриха народните представители с окончателното приемане на промените в Закона за семейните помощи за деца на второ четене. Текстовете въвеждат два вида помощи - еднократни и месечни, а нуждаещите се могат да ги получават в пари или в натура.

Едни от най-строгите мерки касаят майките студентки, които занапред ще губят помощите си, ако прекратят обучението си. Досега държавата им даваше на куп парите за отглеждане на дете за година напред (по 240 лв. месечно), стига да представят актуална студентска книжка. В резултат много майки спекулираха и се записваха в университет само, за да получат помощта.

"Практиката досега показва, че една част от студентките майки получават подкрепата и след това на практика се отказват. Т.е. записват се само да получат тази подкрепа от 2880 лева. Сега режимът, който се предвижда, е на два пъти да се изплаща тази подкрепа", обясни депутатът от ДПС Хасан Адемов.

Според данните, изнесени от заместник-министър Лазар Лазаров през 2014 г. еднократната сума е била изплатена на 7300 майки, но около 90% от тях изобщо не са продължили обучението си. По думите му не се предвижда спиране на помощ по принцип, но са въведени допълнителни условия, при които правото на достъп до нея се ограничава до тези, които реално имат нужда - майки без осигурителен доход, които не получават обезщетение за бременност и раждане и продължават своето обучение.

По подобен начин държавата се надява да се пребори и със социалния проблем "деца раждат деца". Решено беше родителите на момчета и момичета, незавършили средното си образование, да се лишават от "детски" в момента, в който децата им станат родители. По този начин правителството се надява да стимулира отговорното родителство, най-вече сред малцинствените групи.

Непълнолетните майки също ще остават без парични помощи, ако спрат да посещават училище. Тъй като държавата ги разглежда като деца в риск, непълнолетните майки ще получават социално подпомагане под формата на хранителни продукти. А ако се върнат в клас след раждането, ще взимат и паричната си помощ, но еднократно.

„Основният аргумент за това е да няма злоупотреби с получаването на семейните помощи и основната цел е семейните помощи да отидат директно към детето, за което са предназначени. Това се случва в случаите, когато семейството трайно не полага грижи за детето, когато то не съдейства на служителите от Агенцията за закрила на детето при мерки по закрилата на детето в семейна среда и разбира се, най-новият акцент е свързан със случаите когато майката е непълнолетна", обясни промените Лазаров.

Новите текстове предвиждат също еднократна помощ за осиновители в рамките на страната, чийто размер няма да надвишава помощта при раждане на първо дете. За да се стимулира тридетния модел пък беше записано, че еднократните помощи при раждане на първо, второ и трето дете са с по-висок размер от помощта за четвърто и следващо дете.

Освен това се въвежда и разширена дефиниция на понятието "семейство". Към него се добавя съвсем законовото определение за "семейство с един родител, който отглежда сам децата си".