Винаги е било съмнително доколко партиите в Реформаторския блок съумяват да поддържат единството на коалицията. Предстоящите местни избори обаче са на път да внесат изключително голямо разединение в Блока.

Съдбата на единната регистрация за вота на Реформаторския блок продължава да е неясна. От една страна всички партии заявяват, че искат такава регистрация. От друга обаче противоречията между тях, относно кандидатурите им за вота на различни места, създават сериозни пречки пред нея.

Голяма част от десните смятат, че единната регистрация все пак е възможна. В разговорите между партиите в Блока вече се обсъждат варианти как да се процедира при наличие на повече от един кандидат за даден град. Някои предлагат да се регламентира, че ако 4 от 5-те партии в РБ застанат зад една номинация, тя получава одобрение. Лидерът на СДС Божидар Лукарски предложи дори да има вътрешнокоалиционни избори при има двама и повече кандидати.

Сред реформаторите има и хора, които са за хард-вариант. А именно - при противоречия централното ръководство решава кой да е номиниран, а ако има активисти по места, които не са доволни, те са свободни да постъпят както намерят за добре.

Сериозни противоречия в Блока има за номинациите на различните партии в София. Клуб Z научи, че от ДБГ са се примирили с кандидатурата на Вили Лилков (ДСБ) за кмет. Хората на Меглена Кунева обаче се опитват да получат срещу този избор първото място в листата в лицето на Прошко Прошков. Тъмносините обаче държат листата да се води от Трайчо Трайков, който формално е от Гражданския съвет на Блока.

От ДБГ настояват и да имат кандидати за кметове в повечето райони на София. В тях обаче ДСБ е най-силната партия. 

"Сделката е неизгодна. Шансовете Вили Лилков да стане кмет на София не са големи, но шансовете да имаме районни кметове в определени райони са съвсем реални", недоволстват от ДСБ.

И докато противоречията между ДСБ и ДБГ са най-вече за София, то между СДС и ДСБ те са из страната. В различни райони местни лидери на СДС открито изразявали подкрепа за кандидати на ГЕРБ и дори на ДПС, без да имат санкция за това от централното ръководство. Това предизвиквало напрежение както сред местните структури, така и сред лидерите на Блока.

Чисто формално реформаторите имат още много време докато дойде време за регистрация на местните избори. Реално обаче вече би трябвало да е ясно в какъв формат ще се яви Блока, защото предизборната кампания тече. А разнопосочните сигнали към избирателите не създават предпоставки за добри резултати.