Бившият шеф на правителствения Авиоотряд 28 Пенчо Пенчев се сдоби с обвинение в нарушение на служебните задължения. 

Софийска градска прокуратура (СГП) го обвини днес "в длъжностно престъпление за това, че за времето от 26 ноември 2009 г. до 17 юни 2013 г. е издал заповеди за изпълнение на полети за нуждите на лица", които са извън определените по закон ползватели на услугите на правителствения авиопарк, т.е премиер, президент, председател на Народното събрание и др.

"От действията на обвиняемия Пенчев са настъпили немаловажни вредни последици за Авиоотряда", посочиха от държавното обвинение.

Клуб Z научи, че става въпрос за 56 полета. Кои точно са те - самият Пенчев и адвокатът му Стефан Атанасов тепърва ще се запознават.

За никого обаче не е тайна, че става въпрос за т.нар. търговски полети, които не са в "правомощията" на Авиоотряд 28. Такива полети са били осъществявани многократно, установиха проверки и на Инспектората към Министерския съвет и на временната анкетна комисия, която бе съставена в парламента. Нарушения в полетите на президента, вицето му, както и на председателя на Народното събрание, не бяха открити.

Сред най-фрапиращите примери за използването на правителствените самолети като таксита за частни нужди е този с превозването на отборите от аматьорската лига "Чавдар" (Етрополе) и "Витоша" (Бистрица) за приятелски двубой във Варна, разходката до Кормисош на клиенти на адвокатското дружество "Батков и сие" и др.

Ако бъде признат за виновен, Пенчев може да попадне в затвора за 8 години.

Принципал на Авиоотряд 28 в периода, визиран от прокуратурата, бе Министерският съвет, т.е. тогавашният премиер, сега редови депутат - Бойко Борисов.

Всички полети с правителствените самолети, включително и "търговските" са ставали с неговата резолюция "Да".

Самият Пенчев обясняваше досега, че тези полети са били за тренировка на пилотите, тъй като нямали достатъчно облитания. А не можело да возят първите лица на държавата без да имат необходимия опит.

Пенчев е и личен приятел на Борисов, както и негов съсед в Банкя. 

Самият Пенчев отказа коментар и ни препрати към адвоката си. Ето какво каза защитникът му пред Клуб Z:

СТЕФАН АТАНАСОВ, адвокат на Пенчо Пенчев:

Все още няма конкретно обвинение

Стефан Атанасов е известен адвокат с 18-годишна практика. Защитава бившия шеф на Авиоотряд 28 Пенчо Пенчев, защото двамата са добри приятели от години.

Г-н Атанасов, Софийска градска прокуратура обвини Пенчо Пенчев в длъжностно престъпление, вероятно като негов адвокат ще кажете,  че обвинението няма основание, защо според вас?

Всеки адвокат на обвиняем винаги ще ви каже, че няма основание. В конкретния случай 8 месеца върви някаква проверка, преди месец мина и одит на Сметната палата и нямаше нарушения, нямаше престъпление, а сега изведнъж г-н Пенчев стана обвиняем.

Т.е. според вас г-н Пенчев не е нарушил служебните си задължения като е разрешил правителствени самолети да бъдат ползвани от лица, които нямат право на това?

Не е!

Виждате ли политически мотив в това обвинение?

Не мога да ви кажа. Не съм специалист по политическите работи, ориентиран съм към правото. Но не ми се ще да вярвам, че може да има политически мотив в обвинението. Все съм вярвал, че прокуратурата и следствието работят по закон.

Питам ви, защото този случай достатъчно дълго бе обсъждан от политиците, доста време със случая се занимаваше и специална парламентарна комисия.

Да, но пак ви казвам, ще ми се да вярвам, че няма политически елементи и моменти в обвинението на г-н Пенчев.

Каква ще бъде защитата ви? За кои нарушения става въпрос?

Първо чакаме да ни обвинят в нещо по-конкретно от това, в което са ни обвинили до този момент, защото засега имаме някакво обвинение, което както се изразиха от следствието, е работно. Вече, когато имаме конкретика в обвинението, ще видим. Засега, който ни обвинява в престъпление, нали знаете, че трябва да го докаже. По закон и по презумпция г-н Пенчев се счита за невиновен до доказване на обратното, така че някой трябва да докаже, че е виновен. Като тръгне да го доказва, като ни представи доказателства... Нали знаете, че не можем да се защитаваме срещу  вятър и вятърни мелници. Защитаваме се, когато има конкретно нещо срещу нас, а на този етап няма такова нещо. И ние стоим и чакаме да видим какви са доказателствата, защото не сме се запознали, не са ни представени доказателствата, въз основа, на които ни повдигат обвиненията. Когато го направим съм склонен да коментирам каква ще ни е стратегията.