Демонстранти и полиция са в жесток сблъсък на площада пред парламента в Атина. Националната телевизия предава от мястото на размириците.

До полунощ днес народните представители трябва да гласуват законите, които кредиторите поставиха като условие за одобряването на трети спасителен пакет за Гърция. 

Докато в момента в парламентарна зала се водят ожесточени спорове, започналата като мирна демонстрация заплашва да се первърне в кървава драма.

Тази вечер по призива на комунистическия профсъюз “ПАМЕ” на площада пред парламента се стекоха над 12 000 души. Те издигаха лозунг срещу “диктата” на кредиторите: “Няма да ни спре тероризмът, който се вихри в парламента (по гласуването на законите – б. р.)”. Пред камера мнозина признават, че се чувстват измамени от премиера Ципрас – едно говорел пред избирателите, друго вършел в Брюксел.

Малко по-късно около 200 от демонстрантите зпочнаха да хвърлят бутилки със запалителна течност. Полицята отвърна с палки и сълзотворен газ. Множеството хукна да търси спасение.

“Готови за насилие демонстранти хвърлят коктейли “Молотов”, отекват експлозии. Полицията отговаря със сълзотворен газ. За пръв път от три години Атина е разтърсена от тежки сблъсъци”, предаде от Атина кореспондентът на “Билд” Паул Ронцхаймер.

Според него вече има арестувани буйстващи хулигани. Положението обаче заплашва да излезе извън контрол.

Има съобщения, че е пристигнала моторизирана полиция, която гази барикадите, издигнати от буйстващи демонстрантги.

Интернет изданието на в. “Катимерини” цитира полицейски говорител:

“Политическата и социалната обстановка са хранителна среда за нападения не само с коктейли “Молотов”, а дори с бомби и така да се стигне до въоръжени сблъсъци.”

Докато сблъсъците набират скорост, премиерът Алексис Ципрас прави опит да убеди депутатите да гласуват с “да” в името на спасението на Гърция.

“Изпробвах всичко, преговарях неуморно, заложих на всички възможни решения. Ако сега тук някой се съмнява в правилността на действията ми, нека сега да предложи алтернативно решение”, изрече Ципрас и продължи: “При сегашните обстоятелства връщането на Гърция към драхмата би било добре единствено за Шойбле (германския финансов министър – бел. ред.) и за други като него, чието единствено желание е да рухне едно законно избрано правителство.”

Същевременно Ципрас заплаши в пленарна зала с оставка - ако неговите депутати от СИРИЗА не го подкрепят при вота, утре не знаел дали още ще е премиер.

Намиращите се в опозиция проевропейски партии ПАСОК и "Нова демокрация" се зарекоха, че ще подкрепят споразумението. Така то има шанс да мине. Смята се, че 60 депутати от СИРИЗА ще бъдат против, а останалите ще подкрепят Ципрас.

Гласуването трябва да завърши точно в полунощ тази вечер гръцко и българско време. Председателката на парламента Зои Константинопулу се опита да удължи времето. Намерението й обаче бе блокирано от нейните заместници.

Вижте още кадри от демонстрациите пред парламента в Атина:

Очаквайте подробности.