Дори "Левски" отдаде заслуженото на Димитър Пенев за 70-годишния му юбилей, отпразнуван днес официално на стилно тържество на стадион "Българска армия". Лично дойде председателят на Обединени спортни клубове "Левски" Стоян Хранов, който връчи картина на Стратега.

Стоян Хранов на "Българска армия"

Хранов държа реч, в която изтъкна приноса на Димитър Пенев за родния футбол и подчерта, че е горд да бъде негов приятел и свидетел на цялата му кариера. Дългогодишният спортен деятел засегна съперничеството между "Левски" и ЦСКА като жизненоважно за спорта ни. И изрази надежда скоро двата клуба отново да са на върха.

"Днес бях на "Герена", почетохме наши легенди и стана дума за юбилея на Пената. Нямаше как да подминем темата", рече Хранов.

Той говори дълго и емоционално, след което заслужи аплодисментите на гостите, огромна част от които - цесекари. "Левски" бе представен частично и от двама свои бивши футболисти - Красимир Борисов, някогашен помощник на Пенев в националния, и бившият защитник и футболен бос Веселин Балевски.

Звездата на Стратега на стадиона в Борисовата градина

Легендата Динко Дерменджиев пък представляваше "Ботев" (Пловдив), той връчи плакет на юбиляря.

Имаше няколко изненади. Първата бе забавна - появи се професор Юлиян Вучков. Той обяви, че Чичо Митко "стърчи над всички с талант и скромност". И прочете нещо като похвално слово, което е написал за човека, извел националите до медали на световното "САЩ '94".

Професор Вучков демонстрира и футболни познания

Втората изненада бе поздравителен адрес от Маями, пратен от Христо Стоичков. Написан бе в неподръжаемия стил на Ицо. Той благодари на Пенев за всичко, което е спечелил в кариерата си. Признава, че Стратега е дърпал уши в ЦСКА и националния, което е помогнало за формирането на ударното трио Костадинов, Пенев, Стоичков и за всички триумфи.

Оттук и за третата изненада - лоша. Само Костадинов и Пенев от Четвъртите света присъстваха на партито. Първият дойде рано, а Любо Пенев позакъсня, но все пак отдаде дължимото на човека, който му проправи път в голямата игра.

Интересно е къде бяха останалите бивши звезди. Неприятно впечатление остави и липсата на много от величията на ЦСКА от близкото и далечното минало. Нямаше ги фигури като Петър Жеков, Димитър Якимов и т.н. и т.н. 

Емил Костадинов

Спортният министър Красен Кралев уважи Пенев, имаше и представители на Министерството на отбраната. А сред гостите бяха също мениджърът на Димитър Бербатов - Емил Данчев, Пламен Марков, Валентин Михов, Димитър Ларгов и т.н. и т.н. Бербо също прати честитка - чрез Данчев. Дойдоха няколко поздравителни адреса, а подаръците можеха да напълнят цяла футболна врата.

Останалото бе шоу, песни и сладки приказки в чест на един от най-великите в историята на родния футбол.