През февруари печалбата на българските банки се е увеличила със 77 млн. лв., като за първите два месеца на годината е достигнала 149 млн. лв., показват данните на БНБ. Така за трети пореден месец показателят отчита увеличение. Ръстът на печалбата се дължи основно на понижените разходи за обезценка на лоши кредити и свиването на разходите за лихви.

Според наскоро публикувани данни през февруари лихвите по депозити са рекордно ниски, като за гражданите средно те са 3,66% годишно.


Въпреки, че през февруари има леко съживяване на фирменото кредитиране, на ниво потребители отпускането на заеми остава вяло. Увеличението на корпоративните кредити с 369 млн. лв. (1%) е съпроводено със спад при другите сегменти на кредитния портфейл на банките. През февруари потребителските заеми са намалели с 23 млн. лв., а жилищните ипотечни кредити - със 17 млн. лева. Намаление има и при вземанията от некредитни институции - с 43 млн. лева.

 

Финансовото състояние на банковата система е стабилно, като към края на февруари коефициентът на ликвидност, изчисляван по Наредба № 11 на БНБ, е 26,69%. Неговата минимална стойност е 20%.