Ще оцелеят ли "Пикадили" и "Карфур"? Това е въпросът, който си задават много потребители през последните месеци, след като асортиментът на магазините е доста ограничен и понякога в тях не могат да се намерят стоки като цигари или бира.

В края на миналата година собствениците на двете компании - съответно "АП Март" и "КМБ България", обявиха планове за създаване на съвместно дружество, което да оперира търговията на дребно на двете вериги. Но този сценарий става все по-малко вероятен. Доскоро двата бранда отпечатваха съвместна брошура за седмичните си промоции, като едни и същи неща могат да се намерят на една цена и на двете места.

Но от две седмици брошурата на "Пикадили" е само с логото на нейната марка, което според запознати означава, че компаниите по-скоро вървят към разделяне, отколкото към обединение. Тази теза се поддържа и от актуални промени в Търговския регистър, която показва размествания в управлението на "КМБ България". Собственик на фирмата е регистрираното в Холандия дружество "КМ Болканс", което се контролира от представители на различни поколения на известната гръцка фамилия Маринопулос.

На общо събрание на акционерите на "КМБ България", което се е провело на 30 юни, от съвета на директорите е освободен французинът Жером Лубер, който е изпълнителен директор на компанията, а на негово място е назначена гръцката гражданка Елени Дура - адвокат в гръцката фирма "Маринопулос Общотърговско Акционерно Дружество". Очакваше се Лубер да бъде управител на все още нерегистрираното съвместно дружество между "Пикадили" и "Карфур".

Така "КМБ България" ще се представлява заедно от всички членове на съвета на директорите - Леонидас Маринопулос, Димитриос Влахос и Елени Дура. Промените още не са вписани в Търговския регистър.

Проблемът и на двете фирми е един и същ - имат задължения към доставчици, които се опитват да погасяват. Понеже компаниите не публикуват редовно отчетите си (За "Карфур" последният отчет е за 2011 г., а за "Пикадили" - за 2013 г.), е трудно да се направи оценка на финансовото им състояние.

По отношение на задълженията "Карфур" е в доста по-сложна ситуация, отколкото "Пикадили", която е по-активна по този въпрос. През май веригата беше заложена срещу кредит от 10,8 млн. евро за погасяване на задължения към доставчици.

Според актуална справка в информационната система на Министерство на правосъдието, от началото на юли в Софийски градски съд са подадени 11 мобли за откриване на производство по несъстоятелност срещу "КМБ България" от нейни доставчици на стоки и услуги като "Хенкел България", "Меггле България", "Инкофуудс", "Етна Карго Транспорт", "Месокомбинат Ловеч", "Траки Фууд" и други. Сред молителите е и компанията "Пантеон Бургас Инвестмънтс", която оперира бургаския мол "Галерия", където преди малко повече от месец беше затворен магазинът на "Карфур" поради забавяне на плащания.

В същото време срещу "Пикадили" в момента е активно само едно дело за производство по несъстоятелност, където молители са фирмите "Еврона" и "Пауър марк".