Подробна визуализация на успеваемостта на столичните училища публикува проектът "Отворени данни" на неправителстваната организация НПО Линкс. На нея ясно се виждат най-успешните и най-слабите столични учебни заведения, на базата на външното оценяване след 7 клас.

Но не става дума просто за диаграми и графики - а за удобна карта, базирана на Google Maps, така че да можете да се ориентирате лесно какво училище да изберете за децата си не само на база успеваемост, но и съобразявайки се с местоположението. Можете да я видите ТУК.

Картата може да бъде полезна и на администрацията, така че по-лесно да взима информирани решения за насочването на ресурси към общинските училища. 

Удобен филтър позволява да видим кои са най-добри в различни предмети, вида училище - гимназия, основно, спортно, СОУ, и тн., както и с какво финансиране е - общинско, частно, или към някое министерство.

В проекта не е включен подробен анализ на данните, но НПО Линкс все пак прави няколко основни заключения -  3/4 от софийските училища се справят добре и много добре. Другата интересна находка е, че има училища в различни квартали на столицата, които показват много добри резултати и не са сред "обичайните заподозрени".

Не е изненадващо, че много от топ-училищата са частни, но на второ място, след Частно основно училище "Света София", е Софийска математическа гимназия "Паисий Хилендарски" с 92% успеваемост. В математиката обаче СМГ е първа, с впечатляващите и недостижими 98% успеваемост, 32 точки над средното. На дъното е 106 Основно "Григорий Цамблак" с 26% успеваемост, 83 точки под средното.