Компанията Uber рискува да бъде забранена и в собствения си щат Калифорния, след като се сблъска с регулатора, който през 2013 г. създаде първите правила, регламентиращи бизнеса с т.нар. споделено пътуване, пише в. "Файненшъл таймс".

В сряда Калифорнийската комисия за обществени услуги глоби Uber със $7,3 млн., защото не е осигурила подробна информация за своята дейност, като ѝ даде 30-дневен срок да се съобрази с препоръките, в противен случай лицензът ѝ ще бъде отнет.

От Uber обжалват глобата, като по този начин от една страна, удължават срока за изпълнение на заповедта, но от друга, поставят предизвикателство пред законодателство, което беше използвано като модел от много други щати за регламентиране на дейността на нея и подобни компании като Lyft и Sidecar.

Компанията е посрещана "на нож" от повечето държавни администрации в страните, където оперира.

Наскоро Комисията за защита на конкуренцията глоби с общо 200 000 лв. регистрираните в холандия Uber B.V. и Rasier Operations, под чиято шапка се извършва услугата в България. Мотивите на КЗК са, че те нарушават конкуренцията, защото работят без лиценз и не предоставят финансови данни за извършените услуги. Половината от санкцията - 100 000 лв., е наложена и защото двте фирми не са сътрудничели на ведомството при проведената от него проверка.

През 2013 г. Калифорния беше първия, щат, който гласува законодателство за алтернативен таксиметров транспорт, като даде възможност на всеки с подходяш автомобил да извършва дейност, стига компанията, за която работи, да му осигури застраховка с покритие до $1 млн., да прави редовни проверки за криминални досиета, както и да предприема други мерки за сигурност.

Проверката на калифорнийската комисия показва, че за разлика от Uber, Lyft и Sidecar, са се съобразили със законодателството. В същото време дъщерната на Uber компания - Rasier CA, не е дала информация за това дали превозните средства на нейните шофьори са достъпни за хора с увреждания, не е представила данни за своите тарифи, както и подробности за инцидентите, в които нейни коли са участвали.