"Мамка му, свалили са пътнически самолет!"

Това заявява проруски сепаратистки комадир на свой подчинен в украинската Донецка област, предаде сайтът "Лента.Ру". Обвиненията за самолета са към украинските власти.

Разговорът е от клип, разпространен днес от австралийския портал news.com.au. Това стана навръх първата годишнина от свалянето на самолет "Боинг 747" на Малайсийските авиолинии в Донецка област. Самолетът летеше от Амстердам за Куала Лумбур. Загинаха всички 298 души на борда. Огромна част от тях бяха граждани на Холандия.

По тази причина Холандия е страната, която ръководи разследването на катастрофата.

Мнозина смятат, че самолетът е свален с ракета БУК, руско производство, изстреляна от сепаратистите. Има също така предположения, че самолетът е поразен от изтребител.

На разпространения днес клип сепаратистите говорят именно за изтребител. Автентичността на записа обаче не е потърдена от независими източници. И преди в световната мрежа бе разпространяван подобен клип. Сега от австралийския портал твърдят, че са се добрали до оригинала, който трае 17 минути. Сайтът обаче излъчва само 4 минути от него, като в началото предупреждава, че не всеки може да издържи да гледа кадрите.

На записа сепаратистки командир, чието име не се съобщава, се обажда в щаба и съобщава, че самолетите са били два. После заповядва цивилните да бъдат изведени от мястото на катастрофата и отправя молба да не бъде снимано лицето му. Разпорежда също да се търсят черните кутии. След това двамата претърсват в продължение на няколко минути вещите на загиналите пътници.

"Те (очевидно щабът - бел. на news.com.au) казват, че "Сухой" е свалил пътническия самолет, а нашите са свалили изтребителя. Те (украинците - бел. на изданието) са решили да направят тъй, че да изглежда, сякаш ние сме свалили самолета", казва сепаратисткият командир.

"Отвратително!" Така окачестви разпространеното днес видео австралийската външна министърка Джули Бишоп, предаде АФП. 

Украинци положиха цветя в памет на жертвите пред холандското посолство
в Киев. На фланелките им пише "Една година на небето".

Само преди дни бе разпространена информация от доклад на руски военни инженери от концерна "Алмаз-Антей", произвеждащ ракети БУК. Авторите заявяват, че е "най-вероятно самолетът да е бил разрушен във въздуха от зенитна управляема ракета 9М38М1 с бойна част 9М314М, която е основната ракета на зенитно-ракетния комплекс БУК-М1."

Създаването на трибунал на ООН, който да съди виновниците за катастрофата, би било контрапродуктивно. Това заявил вчера руският президент Владимир Путин в телефонен разговор с холандския премиер Марк Рюте. Такъв трибунал предложи Малайзия. Идеята бе подкрепена от от Австралия, Белгия, Холандия и Украйна.

Страните, чиито граждани загинаха в сваления боинг, отбелязаха днес първата годишнина. В Холандия бе ден на траур и националните знамена бяха спуснати наполовина. Австралийският премиер Тони Абът откри паметна плоча в памет на загиналите 38 негови сънародници. Малайзия също почете паметта на своите загинали граждани.