КТБ беше един тест за банковия надзор в БНБ и банковият надзор не издържа този тест”, това каза в студиото на “Панорама” по БНТ новият управител но Централната банка Димитър Радев.

Според него най-важният приоритет е реформата в банковия надзор, но акцентът ще бъде "развитието, а не рязането".

"Има ясни поуки от случилото се с КТБ", смята Радев. От случилото се с КТБ са станали ясни две неща – механизмът за превенция на такива кризи не работи добре. Освен това липсвала и надеждна рамка за разрешаване на проблемите, когато те възникнат.

Радев обясни, че механизмите за разрешаване на банкови кризи са свързани със закона, който се очаква да бъде приет скоро, но и с редица организационни мерки, които включват звеното за преструктуриране в БНБ. Такова звено трябва да бъде създадено до края на настоящата година.

Планът, който е представил за 18 месеца, ще върне доверието в Българска народна банка, смята нейният нов шеф. "Ще изпълня плана и в края на 2016 година ще може да се говори за ново доверие към БНБ", каза още управителят на Централната банка.

Проблемите в БНБ били по-скоро системни, а не – лични. Затова той ще се концентрира върху системните грешки, е не толкова върху личните грешки.

“Законът стои зад мен”, заяви Радев. Той обясни, че се съдържат много ясни клаузи, които гарантират независимостта на Централната банка и на управителя. Той декларира, че ще спазва стриктно закона и отрече да има условия при избора му. 

Относно промените, предвидени в плана му, Радев обясни, че промяната ще бъде доста сериозна в сфери, които са проблемни. “Когато говорим за банковия надзор, ние говорим за въвеждане на международния стандарт в тази сфера”, добави той. 

Радев беше категоричен, че запазването на двама от подуправителите е негово решение, за което той поема пълна отговорност. Според него фактите говорят достатъчно красноречиво, че сферите, за които отговарят те, се управляват безупречно.

Радев оцени положително факта, че Пощенска банка придоби клоновете на Алфа банк в България.

“Това е един изключително позитивен факт – пазарна консолидация, към която ние се стремим. В резултат на което се подобрява устойчивостта и финансовата стабилност в страната”, коментира гуверньорът.

Той допълни, че в резултат на тази транзакция Пощенска банка ще стане четвъртият по големина трезор в България с активи над 6 милиарда и 300 милиона, с показатели за капиталова адекватност и ликвидност много над нормите, определени от БНБ.