Наш кореспондент

ТАМПА, ФЛОРИДА - Руската военна индустрия е разработила ново оръжие, което използва насочени частици с висока енергия, които може да изважда от строя модерни електронни системи за насочване и навигация, иснталирани на пилотирани е безпилотни самолети и ракети, разкрива блогът „Военен и авиокосмически преглед“. Системите за електронна война, които още нямат име, може да прекъсват сигналите на Джи Пи Ес устройствата, радиосъобщенията и дори спътниците в орбита около Земята. „Установките ще атакуват вражеското оборудване, монтирано на борда на стратегическите бомбардировачи и може да заглушава сигналите на чуждестранните сателити“, заявил Юри Маевски, директор на компанията „Радио-електроник текнолъджис груп (KRET), намираща се в Москва. Според Маевски новите системи може да бъдат разположени на сушата, във въздуха, на кораби и на подводници на руските ВМС. Ако твърденията на Маевски са истина, а не поредна доза пропаганда, разработката на руснаците може да усложни военно-стратегическото планиране на САЩ, коментира експертът Джон Келер. Повече от две десетилетия Пентагонът залагаше на ракети и бомби с прецизно насочване, Джи Пи Ес навигационни системи и тактически електронни мрежи, разположени на бойното поле. Подобно оръжие, което се основава на частици с висока енергия, може да неутрализира или парира напълно работата на самолетоносачите, крилатите ракети и артилерийските снаряди с точно насочване „Ескалибур“ и много други високо технологични военни системи, смята Келер. Не се знае колко широко ще бъде разполагането на новото оръжие в бъдеще, как може то да бъде използвано в силно пресечен терен и в райони, които са отдалечени от мощните енергийни източници. Специалистите също гадаят доколко надеждни ще бъдат новите излъчвателно установки и как ще бъдат поддържани в в условията на сражение.

Според ИТАР-ТАСС Русия е разработила електронно оръжие, което е в състояние да „изключва“ чуждите сателити и може да бъде използвано за да обезврежда вражеските стратегически ракети и спътниковите комуникации (SATCOM). Представители на Руската армия заявили, че ще използват новото военно изобретение за отбранителни цели. То щяло надеждно да защитава страната от стратегически бомбардировачи, крилати и балистични ракети. „То напълно потиска комуникациите, навигационното оборудване и контролните системи на оръжията с прецизно насочване“, посочил Владимир Михеев, съветник в KRET и първи заместник-директор на компанията.

Според Келер ако новото оръжие навлез в етап на производство може само да се гадае кога то ще бъде въведено на въоръжение и кога въоръжените сили на САЩ и съюзниците от НАТО ще бъдат в неговия прицел.

Навръх денят на независимостта на САЩ 4 юли т.г. американски изтребители прехванаха руски стратегически бомбардировачи „Ту-95 – Беър“ край бреговете на Аляска и Калифорния. Същият ден президентът Владимир Путин позвъни на лидера на САЩ Барак Обама, за да му пожелае весело прекарване на националния празник. Путин пробва военно-въздушната отбрана на САЩ и в същото време отправя най-добри пожелания. Това е чиста проба лицемерие. През последните 2 години появата на руски бомбардировачи, разузнавателни самолети и кораби в близост до САЩ, Великобритания и други страни от НАТО стана редовно явление. „Мога само да предполагам кога руснаците ще използват новото високоенергийно оръжие, за да блокират електронните системи на американските изтребители“, посочва Келер.

Възниква и друг въпрос – какво предприема Пентагона, за да защити военните си системи от руските агресивни планове? Известно е, че Управлението за военноморски разработки (ONR) в Арлингтън, щата Вирджиния, разполага с програма за контрамерки срещу оръжията с енергийни частици. Тя се опира на системи, които да обезвреждат бойните лазери, излъчвателите на микровълни и другите системи за лъчева война. С подобни изследвания за целта на сухопътните сили и на ВВС се занимава Технологичния институт в Атланта, щата Джорджия. Келер разкрива, че работа в САЩ за създаване на аналогични на сегашните руски енергийни оръжия е започнала още в началото на 80-те години, когато президентът Роналд Рейгън предложи инициативата за стратегическа отбрана (SDI) . Тя предвиждаше създаване на наземни и разположени в Космоса системи с микровълни и мощни лазери, които да поразяват стратегическите ракети на бившия Съветски съюз още в началния стадии на изстрелването им. През тази година на разрушители на ВМС на САЩ бяха инсталирани мощни лазерни установки, които бяха изпробвани успешно срещу морски и въздушни цели. Пентагонът е разположил и наземни установки, които разполагат с мощни микровълнови излъчватели, които буквално „изпичат“ бойците на противника. Освен това в САЩ се подготвя въвеждане на ескадрила от специално модифицирани самолети „Боинг-747“, на които са монтирани мощни лазери. Въвеждането на „оръжията чудо“ в САЩ става в условията на дълбока секретност.

Освен в областта на енергийните частици руските военно началници обмисляли да възкресят и програмата за създаване на бойни лазери, инсталирани на танкове, на космически станции и военни кораби. Още по времето на бившия президент на Русия Борис Елцин лазерни установки били експериментално поставени на танкове „Т-80“, разкрива „Российская газета“. Сега няколкото машини можело да бъдат водени във в музея.

Американските военни не изглеждат разтревожени от съобщенията, че Руската армия се готви да разположи високо технологични оръжейни системи, коемнтира „Бизнес инсайдър“. Икономическото положение в Русия след разпадането на Съветския съюз изпрати в забвение лазерния „Т-80“. В момента ситуацията е още по-неблагоприятна за сериозни разработки в тази насока.

Заради западните санкции не са били изпълнени редица поръчки от програмата за 2015 г за модернизиране на Руската армия, разкрива заместник-министърът на отбранителното ведомство в Москва генерал-полковник Юрий Борисов, цитиран от РИА-Новости. „Като причини за срива може да бъдат посочени прекратяването на доставки на вносни системни комплекси, суровини и материали. Освен това се наблюдава спиране на редица производства, загуба на някои технологии, а така също намаляването на промишлените мощности“, посочил Борисов.

Междувременно на 1 юли т.г вице-премиерът Дмитрий Рогозин заявил, че руската отбранителна индустрия сериозно изостава в сравнение с водещите страни в тази област.

Руски военни наблюдатели посочват също, че въоръжените сили на страната се намират под много голямо напрежение заради едновременното провеждане на военни маневри в различни райони на Русия. В резултат само за четири месеца руските ВВС са загубили 6 самолета сред които е един стратегически бомбардировач „Ту-95“. В същото време се наблюдава спад на морала сред личния състав на армията. Пред военен съд наскоро бяха изправени 65 бойци, които напуснали мотопехотен батальон, разположен в Майкоп. Солдатите заявили, че са дезертирали, за да не бъдат изпратени да се бият на страната на сепаратистите в Източна Украйна.