Ако месото от умряла крава, заразена с антракс, е изпечено или изпържено, а млякото й е сварено, те не представляват опасност за зравето на хората. Това заяви пред Нова телевизия проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести.
Поводът за разговора бе съобщението за смъртта на фермер от варненското село Млада гвардия. Румен Стоянов е починал, след като е ял заразено месо на една от кравите си, която е починала. То не е било обработено добре термично и е направено на наденици.
Според доклад на Министерството на здравеопазването 26 души са били по някакъв начин в контакт със заразеното животно или са консумирали приготвените наденици от месото му. Всички са идентифицирани. Те живеят в 5 селища в областите Варна и Бургас.
Започнало е лечението им, макар никой до този момент да не показва симптоми на зараза. Болниците са готови за реакция, ако някой даде признаци на заболяването.
Единствено не е проследен пътят на млякото от умрялото животно. Не е известно колко от него е продадено, къде и на кого, както и дали е било варено преди консумация или не.
Подкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и днес, за да научите новините от България и света, и да прочетете актуални анализи и коментари от „Клуб Z“. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме нужда от вашата подкрепа, за да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 държави на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на истинска, независима и качествена журналистика. Вие можете да допринесете за нашия стремеж към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият поръчител на съдържание да сте вие – читателите.
Подкрепете ни