Ако месото от умряла крава, заразена с антракс, е изпечено или изпържено, а млякото й е сварено, те не представляват опасност за зравето на хората. Това заяви пред Нова телевизия проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

Поводът за разговора бе съобщението за смъртта на фермер от варненското село Млада гвардия. Румен Стоянов е починал, след като е ял заразено месо на една от кравите си, която е починала. То не е било обработено добре термично и е направено на наденици.

Според доклад на Министерството на здравеопазването 26 души са били по някакъв начин в контакт със заразеното животно или са консумирали приготвените наденици от месото му. Всички са идентифицирани. Те живеят в 5 селища в областите Варна и Бургас.

Започнало е лечението им, макар никой до този момент да не показва симптоми на зараза. Болниците са готови за реакция, ако някой даде признаци на заболяването.

Единствено не е проследен пътят на млякото от умрялото животно. Не е известно колко от него е продадено, къде и на кого, както и дали е било варено преди консумация или не.