Сръбският премиер Александър Вучич с нескрит гняв критикува на пресконференция банкера Цветан Василев и заяви, че няма да позволи българският магнат да прибира пари в джоба си за сметка на държавата. Повод за избухването му е фактът че сръбската фабрика за стъкло в Парачин, все още мажоритарна собственост на Василев, дължи на 20 млн. евро за неплатени сметки за електричество и газ, предаде Дарик.

Вучич директно предупредил Василев, че ако някой му разреши да не регулира задълженията си към Сърбия, това означава, че някой му позволява да бъде богат, успешен и арогантен, а всички други са глупаци.

Медиите в Белград коментират, че очевидно кранчето на чешмата, от която течеха привилегиите за Цветан Василев, се затваря, и той трябва да намери пари да плати своите дългове към Сърбия. Не било ясно обаче дали това вече ще бъде достатъчно.

В същото време работниците от фабриката за стъкло заплашват с блокада на магистралата Белград - Ниш. Вучич обаче е категоричен, че няма да позволи това да се случи.

От друга страна Цветан Василев се намира под защитата на съветниците на сръбският президент Томислав Николич - Предраг Микич и Павел Башич, припомня Дарик. Според добре осведомени източници, Василев натрупал дългове и се държал арогантно, защото е бил сигурен, че винаги зад гърба му стоят хора от обкръжението на Николич. Сръбският премиер обаче решил да прекъсне това и не го интересува кои стои зад българо-сръбската бизнес-политическа идилия.

В кулоарите на сръбската скупщина се спекулирало, че острата и директна критика на Вучич към Василев е и поредното доказателство за тихия разкол между президента и премиера. Очевидно било, че в Сърбия Цветан Василев се чувства сигурен, и това не е случайно, защото досега президентската връзка функционирала безукорно. В момента обаче, когато влязъл в полезрението на Вучич, който е решил да не толерира любимците на Николич, позициите на българина опасно се разклащали, пишат сръбски медии.

Според източници на службите за сигурност в Белград Василев не се интересувал от фабриката за стъкло в Парачин. Затова не била изключена и възможността да върне предприятието в сръбски ръце в замяна на толерантно отношение и сигурна защита на сръбска територия.

Досега Василев смятал, че независимо от присъствието си в списъка на Интерпол за издирване, може да контролира всички изненади, с които се сблъсква. Фактът, че стана прицел на критики в очите на най-силният човек в Сърбия - Александър Вучич, обаче за българския банкер трябва да е сериозен сигнал, че независимо от бъдещата развръзка, Сърбия вече не може да бъде неговия оазис, пишат още сръбските медии.