22-ма от 26-имата, яли заразено с антракс месо, дадоха отрицателни проби за смъртоносната болест, съобщи пред БНР Регионална здравна инспекция-Варна. Последните четири проби са взети днес, резултатите от тях ще станат ясни до дни, твърдят здравните власти, но те не показват симптомите.

Паниката около опасната болест започна след смъртта на фермер от варненското село Млада гвардия. Румен Стоянов е починал, след като е ял заразено месо на една от кравите си, която е починала, а самият той е забавил посещението си в болница повече от седмица след първите симптоми. Месото не е било обработено добре термично и е направено на наденици.

Както разясни днес пред Нова ТВ проф. Тодор Кантарджиев, директорът на Националния център по заразни и паразитни болести, ако месото от умряла крава, заразена с антракс, е изпечено или изпържено, а млякото й е сварено, те не представляват опасност за зравето на хората.

Според доклад на Министерството на здравеопазването 26 души са били по някакъв начин в контакт със заразеното животно или са консумирали приготвените наденици от месото му. Всички са идентифицирани. Те живеят в 5 селища в областите Варна и Бургас. Досега те се лекуваха превантивно с антибиотици.

Очаква се скоро да станат ясни и резултатите от пробите, взети от надениците от транжорна в кв. "Аспарухово".