Частната фирма, която стопанисва имот до Силистар и изнудва летовници, за да достигнат до плажа, ще бъде глобена с 10 000 лева.

Това става ясно от съобщение на екоминистерството, което ще задължи кмета на Царево да си влезе в правомощията. 

Както е известно, от тази година фирмата "Зона Х" ЕООД, е решила да събира такса за преминаване през имота, въпреки че по закон никой няма право да спира достъпа до държавната плажна ивица. Таксата е била 5 лева, а преди ден скочила двойно - на 10 лева. "Зона Х" предлага и паркиране.

Вчера обаче летовник се осмелил да се опълчи на рекетьорите и се стигнало до физическа саморазправа, в която охранителите на фирмата нанесли побой не само над оплакалия се, но и на други плажуващи. Пострадали дори и представители на стопанина на плажа.

През седмицата идвали инспектори на Община Царево и РИОСВ, съобщи Нова тв в репортаж от сутринта. 

"До момента проверките, които се извършват от тези органи, не дават резултат. Дейността независимо дали е законна, или незаконна - продължава", заяви Стойчо Новев, концесионер на плажа.

Други летовници пък разказаха, че останалите подстъпи към плажа били заградени, следователно нямало друг избор освен да преминеш през частния имот. 

От телевизията са потърсили кмета на Царево Георги Лапчев за коментар. Както всеки друг път той е бил лаконичен - че спазва закона.

"Община Царево трябва да си влезе в правомощията и да освободи пътя до плажа Силистар. РИОСВ-Бургас изготви предписание до кмета за предприемане на мерки за осигуряване на достъп през общинските полски пътища", категорични обаче са от МОСВ.

Екоинспекторите са установили, че ползвателят на частните земи – фирма "Зона Х", няма изискуемото по закон съгласуване с РИОСВ-Бургас. Имотите са разположени на територията на Природен парк "Странджа" и за извършването на всякакви дейности е необходимо съгласуване с РИОСВ. До "Зона Х" е била изпратена покана за съставяне на акт. Предстои и налагане на глоба в размер на 10 000 лева, посочват още от екоминистерството.

Частната фирма има договор със собствениците на имоти за ползването на терените им в периода 1 юни - 30 септември 2015 г. Според договора тя се задължава да ги експлоатира по предназначение като ги облагороди и огради с временни заграждения, и обособи пътеки за лесно и удобно преминаване на хора и автомобили. От РИОСВ се готвят и да спрат обособяването на паркинг от фирмата като принудителна административна мярка.

"Общината има ангажимент да упражнява контрол върху всички дейности, които касаят достъпа до плажа и общинските терени", казват в заключение екоинспекторите.