Каква ще е "офертата" на лидера на ДПС Лютви Местан към премиера Бойко Борисов за измененията в Конституцията разказа самият Местан часове преди днешната им среща. И оказа се, тя не се различава много от тази на лидера на АБВ Георги Първанов, представена в понеделник.

Местан ще поиска незабавно оттегляне на внесения проект, който не може да намери мнозинство не само от 180 депутати, но и от 160 и също толкова незабавно внасяне на нов, консенсусен проект, разказа той в сутрешния блок на бТВ. От думите на председателя на Движението стана ясно, че едва ли не новите текстове вече са изготвени и може всеки момент да влязат за разглеждане в Народното събрание.

Той смята, че "системните" партии трябва да одобрят с мнозонство от 180 народни избраници новият конституционен проект и даде заявка, че ако такъв бъде изготвен, ДПС даже ще е сред вносителите.

За разлика от преди дни, когато Движението отстояваше позиция, че измененията в основния закон трябва да се направят след местните избори, които ще се проведат на 25 октомври, сега лидерът изведнъж се разбърза. 

Той направи изчисления, че ако проектът на кабинета бъде изтглен още днес, а новият влезе в НС, то в края на август депутатите могат да прекъснат лятната си ваканция и да се съберат за едно извънредно гласуване на първо четене и всичко да приключи през септември - преди вота.

Подобно на Първанов Местан посочи, че има няколко безспорни текста, по отношение на които всички парламентарни групи са съгласни и именно те трябвало да залегнат в новия проект. Пак каро Първанов, Местан се обяви "за" пропорционалност в политическата квота в двете бъдещи колегии на ВСС, а не както е разписано в момента - в тази на прокурорите и следователите да има превес на членовете, предложени от парламента (това е така, защото ВСС се състои от нечетен брой членове, б.р.).

Той обаче не коментира важният въпрос, който се очертава като разменна монета - какви ще са правомощията на двете колегии и пленумът им ще взима ли важните решения, в т.ч. кадровите (което по същество не би променило сегашното статукво).

В понеделник при срещата си с Първанов Борисов анонсира идеята тази седмица НС да приеме декларация с безспорните текстове в предложенията за изменения и в петък да ги гласува на първо четене. Според Местан обаче всякакви такива декларации са излишни и са загуба на време, защото проектът изначално не може да събере нужните депутатски гласове.

Пак в понеделник с мълчаливото съгласие на премиера Първанов обави, че е било постигнато съгласие за редукция на спорните предложения и обединяване само около три - разделянето на Съвета, прекият магистратски избор и засилване на ролята на инспектората към ВСС. Това означава, че са отпаднали текстове като явното гласуване, намаляване на мандата на изборните членове на ВСС и др. важни предложения на Реформаторския блок.

Досега има реакция единствено от министъра на правосъдието Христо Иванов, но доста обрана. След срещата Борисов-Първанов той коментира: "Ако реформата бъде изпразнена от съдържание, тя няма да е от полза за никого".