Случващото се в Гърция може скоро да се повтори и в други страни, смята нобеловият лауреат по икономика Джоузеф Стиглиц.

"Гърция стана арена на битка между идеите и финансовата власт. За съжаление, днес гърците са длъжни да си имат работа с Тройката кредитори, чийто трети меморандум увеличава неравенството и е насочен против бедните", заяви Стиглиц на симпозиум на остров Корфу, организиран от фондацията на Андреас Папандреу, предаде БГНЕС.

Нобелистът, известен с левите си разбирания и който е почетен гост на форума, отбеляза, че подобна битка, между големия капитал и обикновените хора, се води понастоящем и в родината му САЩ:

"Когато стана рекапитализацията на банките след краха на Lehman Brothers, казах, че това е шанс да бъде взета под контрол банковата система, за да се пресече експлоатацията на банките. Но Обама каза: "Не! Трябва да спасим банките, за да могат те да ги вършат каквито са ги вършили досега". И виждаме как това продължава вече 5 години. Все повече манипулирани пазари, все повече злоупотреби. Всеки ден, когато отваряте "Файненшъл Таймс" или друг подобен вестник, прочитате за нов банков скандал.”

Все пак Стиглиц признава, че вече се полагат по-големи усилия.

"Върви борба с цел промяна в икономическата политика, за повече справедливост при разпределението на благата и против правилата, увеличаващи несправедливостта. Тъкмо такава битка се води днес в Гърция. Но за жалост, случващото се тук е предпоставка да се случи същото и на друго място", добавя Стиглиц.