Първата ключова промяна в Закона за участието на гражданите в самоуправлението и местната власт мина - вече ще са достатъчни 400 000 подписа, вместо 500 000 нужни досега, за да предизвика провеждане на национален референдум. Това предложение на ГЕРБ приеха депутатите след час и половина дебати на второ четене на законопроекта.

Няколко партии имаха различни предложения - АБВ искаха границата да падне до 300 000 подписа, Патриотите - 350 000, а Георги Кадиев от БСП предложи 200 000. В крайна сметка обаче мина предложението на ГЕРБ, подкрепено и от правната комисия.

Очаквано, единствената, но бурна съпротива дойде от ДПС. Депутатът от движението Четин Казак излезе на трибуна и заяви, че трябва да се прекрати цялото обсъждане.

"В момента вие подлагате на разискване и евентуално на гласуване текстове, които според вен са недопустими и не трябва да бъдат подлагани нито на обсъждане, нито на гласуване."

Според него, според правилника на НС, при второ гласуване в залата не могат да се обсъждат поправки, които "противоречат на принципите и обхвата" на законопроекта. Освен това не могат на второ четене да се внасят и промени, които са отхвърлени на първо - а някои от предложенията са идентични с тези, които не бяха приети на първия път.

Останалите депутати обаче игнорираха възраженията му. Лазаров от ГЕРБ и Кадиев отклониха спора в друга посока, по отношение на друго предложение на депутата от БСП - дали да падне прагът и за общинските съвети от една пета на една десета. Това би означавало 27 общини да са достатъчни за иницииране на референдум. Лазаров изрази притеснението, че това позволява на партийните ядра на инициират народно допитване. Кадиев не се съгласи. След спора камерите на БНТ показаха двамата депутати да си говорят с усмивки до мястото на Кадиев в залата.

След този спор излезе Петър Байрактаров от Патриотичния фронт и с репликата "Стотици хиляди подписи стоят по прашни рафтове..." предложи компромисно число - 350 000 парафа. Това отново активизира Четин Казак.

"Уважаеми господин Байрактаров, вашето предложение превръща въпроса за така наречения минимален брой подписи за задължително насрочване на референдума в един търг, търг с явно наддаване. Не кой ще предложи повече, а кой ще предложи по-малко този път. Очаквам да чуя кой ще предложи по-малко. В това ли ще превръщаме демокрацията в България?"

Използвайки този аргумент за траплин, Казак продължи и с втори - че всъщност не може 500 000, или 350 000 души да могат да задължат Народното събрание да проведе референдум, защото това е само част от народа, а НС е избрано от целия народ, и че предложенията са противоконституционни. Трябвало тази възможност - инициативен комитет да задължи НС, да бъде премахната.

Тук Лазаров от ГЕРБ отново се върна в дебата, като отбеляза, че е категорично против идеята, че референдумите са противоконституционни. И припомни интересен факт:

"Уважаеми колега Казак, през 2009 г. 40-ото Народно събрание прие този законопроект. Предложението за 500 000 валидни подписа е на вашата парламентарна група, проверете стенограмите."

Казак обаче твърдо продължи с тезата си:

"ДПС от самото начало е било винаги категорично и принципно против създаването на възможност определена част от българскиет граждани да задължатват нс да насрочи референдум. Проблемът е, че ДПС никога не е разполагало с достатъчно народни представители да предложи този текст на Конституционния съд. Народното събрание трябва да има последната дума дали да се проведе или да не се проведе референдум."

След него притеснения в същата посока разви и депутатът от БСП Валери Жаблянов. В крайна сметка Хамид Хамид от ДПС излезе с ново предложение:

"Респектиран от изказването на господин Жаблянов, нямах намерение да се изказвам, но след неговите думи използвам товма изказване да предложа редакционна поправка. Цифрата 5 от числото 500 000 да се замени с цифрата 8. И числото да стане 800 000. Защо, колеги? Защото всички тези предложения са чисто популистки предложения, които нищо не допринасят, а напротив, създават сериозни предпоставки, една част да манипулира голяма част от българското общество."

Това му предложение обаче бе оттеглено, след като се установи, че не е редакционна поправка.

Той даде забавен пример как може да се злоупотреби с много малко нужни подписи:

"Прави се подписка от 100 000 фенове на ЦСКА да свикат референдум да бъде върнат отбора в "А" група. Аз даже ще подкрепя този референдум..."

Срещата за обсъждане на съдебната реформа обаче явно бе приключила, защото тогава се включи артилерията на ДПС, екзактният лидер Лютви Местан. Той подчерта, че не може това обсъждане да не се гледа в светлината на предложените от президента три въпроса - за мажоритарното, задължителното, и електронното и дистанционно гласуване, които обяви за митологични лекове на политическата система. И отново припомни предупрежденията си:

"Подгответе се - крайният резултат ще бъде - резултатите от референдума на 25 октомври, проведен заедно с местните избори, ще има обвързващ, задължителен характер за 43-ото Народно събрание, и в рамките на един месец ние ще сме длъжни да въведем смесена пропорционална-мажоритарна система. Дори тя да е в лекия вариант - две трети пропорционална, една трета мажоритарна, това ще доведе до еднопартийно управление на първата партия."

Лидерът на ДПС даде и пример с Гърция за това какви въпроси не трябва да се задават на народа, и отново наблегна на тезата си, че нужда от референдуми има, но не и по чисто експертни теми, защото там народът можел сам да си навреди. 

Георги Кадиев излезе с изказване повече към Казак, отколкото към Местан:

"Не съм съгласен, че чрез референдума ние отнемаме суверенитета. По същата логика трябва да спрем и изборите. Защото на тях също са правени грешки и са вкарвани партии, които не трябва да са в парламента, и които са взимали решения, лоши за народа."

"Господин Кадиев, и партиите грешат, но тук има отдушник. На следващите избори тези партии ще бъдат наказани, грешките им ще бъдат коригирани в закона," отговори Местан.

Той отбеляза, че трябва да се прекрати разискването на този въпрос в момента, и да се започне отново след местните избори, т.е. и след сега насрочения референдум.

Байрактаров от ПФ предложи прекратяване на дебата, и въпреки възраженията на Четин Казак, депутатите гласуваха. В крайна сметка предложението на ГЕРБ мина с 122 гласа "за", 28 "против", и само двама "въздържали се". ДПС поиска поиска половин час почивка и я получи.