Концесионерите и наемателите на плажовете могат да налагат каквито си поискат правила за ползване на платените зони на морския бряг. Дори и да отидете сам да събирате тен, те са в правото си да ви поискат да платите за чадър и два шезлонга и в това няма нищо нередно. Това се разбра от обясненията на министъра на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова, която днес отчете резултатите от проверките на ведомството ѝ по курортите.

По принцип концесионерите нямат задължение да събират пари за шезлонгите и чадърите, но могат да го правят като платената зона е не повече от половината плаж. И за разлика от съседна Гърция, където в голяма част от курортите тези неща са безплатни, то у нас никъде сянката не е без пари.

Според данните на МРРБ най-високите цени за чадър и шезлонг са на плажа Свети Илия в курорта Свети Константин и Елена. Цените им са съответно 25 лева и 15 лева. Това означава че за чадър с два шезлонга трябва да се отделят 55 лева на ден.

На другия полюс е Къмпинг Китен. Там е най-евтино. Пакетната цена на чадър, два шезлонга и масичка в добавка е едва 10 лева.

Проверките на министерството на Павлова са установили масови, повтарящи се проблеми на много от стопанисваните плажове. Оказва се, че все по-масов е проблемът с липсата на спасители.

"Трябва да помислим за някаква специална програма с Агенцията по заетостта, тъй като оплакванията от липса на заинтересовани да вършат тази професия са масови", заяви министър Павлова.

Освен това на много от плажовете концесионерите "тарикатеели". Слагали чадъри и шезлонги на половината плаж, но на останалата площ окичвали всевъзможни преместваеми обекти - заведения, пързалки, атракциони и т. н. в нарушение на концесионните договори.

Други наематели и концесионери пък не осигурявали течаща вода, медицинско обслужване и сметоизвозване, въпреки че са задължени по договор да го правят.

Като цяло от 99 плажа, проверени от регионалното министерство по българското Черноморие само на 23 няма нарушения.

Според Павлова инспекторите на ведомството ѝ срещали особено арогантно отношение в Слънчев бряг и Несебър. Там концесионерите изобщо не обръщали внимание на препоръките да премахнат преместваемите обекти, плащали си глобите и продължавали да си карат по същия начин.

За скандалния случай на плажа Силистар, където пътят за плажа бе преграден с бариера, на която се събираха по 10 лева вход, Павлова обясни, че концесионерът няма нищо общо с хората, събиращи неправомерните такси.

"Напротив, те му създават проблеми, ограничавайки достъпа", каза министърката.