Лидерът на ДПС Лютви Местан заяви, че движението не предлага имитация на съдебна реформа. Той обясни подробно защо предлага разделянето на Висшия съдебен съвет (ВСС) на две колегии - съдийска и прокурорска - да важи само за номинациията на кадровите назначения, но не и за тяхното избиране. Това е разделителната линия между Реформаторския блок и движението, относно промените в Конституцията касаещи съдебната реформа. които предстои да бъдат гласувани в петък.

Реформаторите искат двете колегии да номинират и да избират своите назначения. От ДПС настояват обаче избирането да става от общ пленум на двете колегии.

Според Местан ако двете колегии не само номинират, но и избират това означава създаването на два нови конституциони органа. Той смята, че така се влиза в противоречия прословутото решение номер 3 на Конституционния съд (КС) от 2003 г. С него съдиите постановиха, че сериозни промени в съдебната система могат да се правят само от Велико народно събрание.

"Приемаме, че нито една партия от сегашния парламент няма да сезира КС. Но каква е гаранцията, че това няма да стане в следващи парламенти? За подобно сезиране няма срок. Ние искаме устойчивост на реформата", каза Местан.

Според него ако двете колегии имат изключителното право да номинират кадрови назначения това ще е сериозна стъпка напред. Местан изтъкна, че пленумът на двте колегии няма да има правото да прави алтернативни предложения, а само ще може да одобрява номинираните от съответната колегия.

Лидерът на ДПС обърна внимание и на факта, че според законопроекта за промени в Конституцията съдийската колегия има 13 членове, а прокурорската 12. Освен това 6 от 12-те в прокурорската колегия се избират от парламента. Според Местан това е достатъчна гаранция, че номиниациите от съдийската колегия ще бъдат гласувани от пленума.

Лидерът на ДПС е категоричен, че неговото предложение не е имитация на реформа.

Местан отказа да коментира дали ДПС ще стане по-сговорчиво са съдебната реформа, след като преди малко ГЕРБ оттегли предложението си за по-нисък праг за валидност на референдумите, за което настояваше движението. Според него в ГЕРБ просто са осъзнали, че подобно предложение не може да бъде прието, тъй като е извън обхвата на текстовете, гласувани на първо четене.