Президентът Росен Плевнелиев разпространи специално изявление, с което призова политическите сили в Народното събрание "да подходят надпартийно и национално отговорно и да използват следващите дни за намиране на решения и преодоляване на различията там, където все още ги има, в интерес на очакванията на българските граждани и европейските ни партньори".

Според държавния глава, "съдебната реформа е ключов национален приоритет и вече няма съмнение, че за нейното успешно осъществяване са необходими промени в Конституцията." Той констатира, че до този момент е извървян значителен път, въпреки "многообразието и широкото политическо представителство" в 43-ото Народно събрание. 

"Нека да не позволяваме технически спорове относно детайли да се превръщат в непреодолими пречки! Важно е реформата да генерира устойчивост на промените в съдебната системата. А устойчивост е възможна единствено при максимално широко съгласие. Ако успеем да извървим останалите няколко стъпки своевременно и по този национално отговорен начин, ще изпратим силен позитивен сигнал до българските граждани и до европейските партньори", се казва в изявлението.

Росен Плевнелиев предупреждава, че последиците от евентуален провал на реформата ще бъдат изключително тежки за доверието на гражданите към институциите, за ефективното членство на България в европейските структури, в това число и присъединяването към Шенгенското пространство.

Президентът изразява също "своята увереност, че само чрез съгласие могат да се постигнат реални устойчиви стъпки в правилната посока не само по отношение на съдебната реформа, но и във всички останали приоритетни за страната сектори."

По-рано премиерът Бойко Борисов се срещна с лидера на ДПС Лютви Местан, който призова за оттегляне на правителствения проект за промени в Конституцията и спешно изработване на нов. Местан не приема и част от промените по същество. Вчера за същото призова и председателят на АБВ Георги Първанов. 

Съпредседателят на Реформаторския блок Радан Кънев не приема този подход и предупреди, че от гласуването на промените зависи стабилността на правителството. 

В същото време граждани се организират в социалната мрежа да протестират утре сутрин зад Народното събрание за "истинска съдебна реформа или #Оставка".