"Защото така се прецени от всичко това, което направихме като анализ, от всичко това, което имахме възможност да направим като консултации, и смятам, че от това, което наблюдаваме в Гърция, това е по-правилното решение за силна и устойчива държава".

Това заяви председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов на въпрос на Клуб Z защо партията оттегли собственото си предложение за намаляване на прага на валидност на референдума.

Днес, след дълго обсъждане в парламента, остана старият принцип за валидност на народното допитване, според който, за да се признае за действително, трябва да са гласували толкова, колкото на последните парламентарни избори. Анна Александрова от ГЕРБ оттегли своето предложение, което предвиждаше да е валиден при 40% активност, или 40% от гласувалите в избори, които се провеждат едновременно с референдума.

Тъй като правната комисия обаче, председателствана от Данаил Кирилов от ГЕРБ, бе направила редакция на предложението, се наложи то да бъде гласувано. Депутатите от ГЕРБ почти без изключение се въздържаха, а с "против" от ДПС и БСП предложението отпадна.

Цветанов бе единственият депутат на ГЕРБ, който макар и откъслечно, отговори на въпроса, свързан с внезапната промяна на поведението на ГЕРБ.  Другите "бързаха за заседание", или просто отказаха да коментират.