Няма начин да не сте виждали тази картинка със зелената поляна, синьото небе и белите облаци, която беше един от стандартните уолпейпъри за десктопа на Windows XP. Ако сте си мислели, че тя е компютърна симулация, грешите. Това е реална снимка на истинско място в калифорнийската долина Сонома.

Сега, когато до спирането на поддръжката на XP от Microsoft остават само 7 дни, фотографът, който някога я е направил, се е върнал на същото място и пак е заснел пейзажа, наречен Bliss (б.р. "блаженство", англ.). Вижте как се е променил през изминалите години. Върху девствените зелени хълмове са посадени лозя, защото Сонома е известна със своите вина по цял свят.

Windows XP е на 12 години, но снимката е направена през 1996 г. от професионалния фотограф Чарлс О'Риър. Пред CNET Australia той си спомня как е станало това.

"Беше през януари, когато в Калифорния валят дъждовете. Докато пътувах през този прекрасен и криволичещ път, за да видя приятелката си Дафни, видях белите облаци. Беше толкова хубаво, викам си защо да не щракна няколко снимки. Спрях колата и ги направих", спомня си О'Риър.

Използвал широкоформатен фотоапарат Mamiya RZ67.

След това изпратил фотографията в Corbis - снимков архив, създаден още през 1989 г. от Бил Гейтс. Там харесали зеления хълм и го сложили като уолпейпър по подразбиране в Wimdows XP.

О'Риър твърди, че не е работил по снимката с фотошоп. Но при вграждането й в операционната система от Misrosoft подсилили зеления цвят и намалили сенките.