Нараства съпротивата срещу строителството на голяма джамия в Букурещ, която е финансирана от Турция със съгласие на властите в столицата на Румъния, разказва "Юрообзървър". Румънското правителство вече е дало терен от 11 хил. кв. м в близост до експоцентър "Ромекспо" на цена 3,9 млн. евро на мюфтийството.

Турция финансира изграждането на джамията, която отначало беше замислена "като най-голямата в европейска столица" (столица на държава от ЕС, по-вероятно).
Проектът обаче срещна сериозна съпротива в Румъния и то от различни среди. Срещу него се обявиха различни интелектуалци, крайнодесните, бившият президент Траян Басеску, нееднозначно е приеман и от мюсюлманите.

Протестната група "Не искаме мега джамия в Букурещ" има вече над 12 хил. лайка във фейсбук. Зад нея стои крайно дясната групировка "Ноа Дрепта". Един от организаторите на групата Влад Кантакузине казва, че протестът не е срещу "исляма или мюсюлманската общност". Според групировката джамията се строи не заради местните мюсюлмани, а за милионите имигранти, които ще наводнят страната.

На протест в понеделник стотици поискаха от правителството да започне открита и публична дискусия, която да бъде последвана от референдум.
Вероятно повечето хора ще гласуват против строежа на джамията, пише изданието. Местният местник "Гъндул" вече направи непредставително проучване в интернет. В него се включиха 10 хил. души, като 92 на сто от отговорилите бяха против джамията.

Първоначално главният мюфтия Мурад Юсуф говореше за "най-голямата джамия в европейска столица". След това обаче обаче той намали размерите й. На пресконференция на 14 юли амбициите му бяха по-малки. Комплексът трябва да поеме 1000-1500 поклонници. Трябва да е завършен до 2018 г. 

До строежа на мега джамията се стига след 10-годишни разговори между румънската и турската държава.
Румъния обяви, че е поискала в замяна да се изгради нова православна църква в Истанбул.

Бившият външен министър Кристиан Диаконеску, който е присъствал на преговорите с тогавашния премиер на Турция и сегашен президент Реджеп Ердоган, обяснява, че идеята е била за взаимен обмен, но въпреки че имало политическа воля, административни проблеми спирали работата по проекта.  

На 15 юли премиерът Виктор Понта обясни, че изграждане на православен храм в Истанбул няма да има, защото не е разрешен според турските закони. Вместо това според Понта православната църква ще получи земя от Истанбул, за да построи хотел за поклонниците.

Всъщност, отбелязва "Юрообзървър" не съществува закон, който да забранява строителството на църкви в Турция. През януари тази година сирийската православна общност получи одобрение да изгради църква в Истанбул.

Съобщението, че ще се строи джамия дойде, след като премиерът Понта се върна от едномесечното си пребиваване в Турция за операция на коляното. Травмата той получил при баскетболен инцидент.
Внезапното му заминаване стана дни, след като Понта беше разпитван по обвинения, че е въвлечен в пране на пари и неплащане на данъци.

Според пресцентъра на премиера Понта обаче въпросът с джамията не е бил дискутиран, докато е бил в Турция.

Протестът срещу джамията събуди притеснения, че ще се породят антимюсюлмански настроения в румънското общество, които не са съществували досега.
"Проблемът е, че днешният публичен дебат създава напрежение", казва бившият външен министър Диаконеску. "А мюсюлманската общност в Румъния е изключително миролюбива. Там няма никакви проблеми".

Мюфтията Мурат Юсуф казва:"Веднъж да почнем да строим джамията, противниците ще видят, че от това ще има полза цялото румънско общество". "В Букурещ има много джамии и сега ние не знаем какво проповядват в тях имамите", обяснява той.

Съществува и опасението, че подобна джамия няма да се радва на голям интерес. В Румъния има около 64 хил. мюсюлмани като по-голямата част от тях живеят около пристанищния град Констанца.

В Букурещ живеят около 10 хил. мюсюлмани. Тук се включват не само местните мюсюлюмани- етнически турци, но и имигрантите от Близкия изток и Северна Африка, бизнесмени, които живеят в Румъния и т. н. Тези 10 хил. са част от 2-милионния Букурещ. 
Мюсюлманската общност в Букурещ е много фрагментирана, обясняват още експерти. 
В града има пет джамии, както и множество зали за молитва. Затова и съществува опасение, че новата джамия ще стои празна, защото няма да има кой да я посещава.

Строителството на джамията в румънската столица е част от турската политика за финансиране на религиозни центрове в чужбина. Сега мега джамия на стойност 100 млн. долара се изгражда в Ланхъм, щата Мериленд, близо до столицата на САЩ Вашингтон. Турската държава дава част от парите. Най-много средства се отделят за Източна Европа. В Кърджали ще се строи джамия за 1500 поклонници, подарък е от Турция за града, напомня "Юрообзървър".

През май т. г. Ердоган направи първа копка на джамия за 30 млн. евро в Тирана. Разположена на 20 хил. кв.м площ за 20 хил. вярващи тя трябва да е най-голямата на Балканите. Отново през май се заговори за възможна джамия в Будапеща, отново финасирана от Турция.
Кметът на града Ищван Тарлис потвърди, че е повдиган въпросът за джамия, но все още не е намерено подходящо място. 

През февруари по време на визитата си в Куба Ердоган предложи дори там да се строи джамия  - в Хавана. Тук Турция ще влезе в конкуренция със Саудитска Арабия, която също планира да строи джамия на комунистическия остров.