Вариант номер №2 на конституционни изменения вече е готов. Макар и да бе заявено, че такъв тепърва ще се изготвя едва преди няколко часа, черновата му е факт и бе раздадена днес на депутатите от името на групата на ГЕРБ.

По същество новият вариант отразява т.нар. три точки, по които политическите сили имат консенсус, с една малка разлика - която би зарадвала прокуратурата. И тя е в намаляването на квотата на парламента за членове на ВСС от бъдещата колегия на държавните обвинители - от 6 на 5 души. Срещу това категорично се противопоставят от Реформаторския блок.

В сегашното предложение за изменения в основния закон, което се очаква изобщо да не се гласува в петък и да "умре от естествена смърт", е записано, че прокурорската колегия се състои от шестима представители на "гилдията" и от шестима, избрани от парламента. При съдийската колегия съотношението е 8:5.

От ДПС и АВБ се обявиха против равнопоставеността в прокурорската колегия с мотива, че парламентът едва ли не ще кадрува в професионалния орган ВСС. Реформаторите обаче излизат с контрааргименти, според които и сега прокуратурата е пирамидална структура, на върха на която стои главният проурор и решенията винаги се взимат от началството.

Въпреки че днес от Блока се събират за да решат окончателно ще подкрепят ли вариант №2 на основния закон, се очаква да го направят. Поради причината, че бе решено от всички парламентарни групи (макар по предложние на ДПС), казусът с квотите да бъде подложен на тълкувателно решение от Конституционния съд.

Иначе по отношение на кадруването - дали то да се прави от колегиите или последната дума да има пленумът на Съвета, промяна спрямо предходния проект няма.

Ето я и черновата: