НИЯ КАРАДЖОВА

Управителят на фонд „Научни изследвания“ Николай Христов е бил арестуван за убийство. Членовете на фонда знаят за тази информация от вчера, като им е било обяснено, че става дума не за далавери в институцията, а за нещо друго, несвързано с работата му.

Според в. „Сега“ Христов е арестуван по обвинение за умишлено убийство. То е станало на 14 юли на столичната ул. "Цанко Церковски". Убитият е 55-годишен мъж, името му не се съобщава. Сигналът за инцидента е бил получен към 18,40 ч. Христов е бил задържан на място, повдигнато му е обнинение по чл. 115 от Наказателния кодекс за умишлено убийство. Наказанието е лишаване от свобода за срок от 10 до 20 г.

Първоначално на Христов е била наложена мярка за неотклонение "задържане под стража" за срок от 72 часа, която е била изменена на 17 юли с определение на Софийски градски съд на постоянна, пише още вестникът.

Не е ясно защо за инцидента се съобщава с 9 дни закъснение. Първата информация за ареста на Христов се появи още във вторник, след като из научните среди се понесоха слухове за участие на Христов в инцидент с оръжие. 

Преди месец приключи проверка във фонда, която завърши с констатации за нови безобразия, свързани с безконтролното харчене на средства. Новината за ареста на Христов идва на фона на провалената конкурсна сесия на фонд "Научни изследвания" за тази година, по която трябваше да се разпределят 7,9 млн. лв. финансиране за фундаментални изследвания. Конкурсът трябваше да бъде обявен преди два дни.