НИЯ КАРАДЖОВА

Специална апелативна комисия в просветното министерство ще решава дали да се признават научните трудове на учени, за които има съмнения, че са извършили плагиатство. Нейното създаване ще бъде въведено с промени в Закона за насърчаване на научните изследвания, където ще има цяла глава за научна етика.

Идеята е първоначално самите университети да си създадат механизъм, съгласно който да могат да отстранят човек, копирал трудовете на свой колега. Ако обаче те не направят това, сигнал може да бъде подаван до комисията, която взема решението признава ли се трудът на съответния учен. Тя ще бъде базирана не в министерството, а ще стане част от нова Агенция за научни изследвания и иновации, към която ще се прелее и сегашният фонд „Научни изследвания“, нашумял с много скандали при раздаването на парите за наука.

Новото е, че сигналите ще може да подава не само потърпевшият от кражбата, за разлика от досегашната практика. Според нея по въпросите за плагиатството можеха да се жалват само засегнатите лица, при това в съда. Ако кражбата е извършена от чуждестранен учен, едва ли той ще се обърне към българския съд, за да се оплаче от плагиатство.

Именно това е и една от причините бившият ректор на Стопанската академия в Свищов Величко Адамов, откраднал труд на френски икономист, толкова години да не бъде санкциониран за кражбата.

С нововъведението ще могат да се отнемат научни степени и със задна дата, ако се констатира плагиатство.

Става дума предимно за докторската степен, защото според закона „професор“ и „доцент“ са академични длъжности и само ректорът може да реши дали да уволни човек, за когото е установено, че е крал от колеги. При всички положения обаче на такива хора вече няма да се поверява да водят проекти и да получават за тях държавни и европейски пари.

В момента в публичното пространство битува информация за няколко души, които продължават да имат научни звания въпреки доказано плагиатски трудове. Единственият случай, в който има санкциониран за интелектуална кражба учен, е в Техническия университет. В Шуменския вуз пък професор, подал информация за плагиатство от колега богослов, е бил заплашен с наказание заради „уронване доброто име“ на висшето училище“.