"Председателският съвет и Парламентарната група на РБ на съвместно заседание взеха единодушно решение да поддържат внесения в Народното събрание на 26 май законопроект за промяна на Конституцията, внесен от Цецка Цачева и 131 народни представители, като изразяват готовност за търсене на съгласие между достатъчно политически сили."

С това кратко съобщение излязоха от Реформаторския блок, след близо 3-часово заседание, на което трябваше да решат да подкрепят ли или не вариант Б на конституционните промени, предложен им като компромисен след срещите на премиера Бойко Борисов с ДПС, АБВ, БСП и Патриотичния фронт. 

Това означава, че слуховете за преждевременната естествена смърт на вариант номер едно, са преувеличени и той ще бъде гласуван в петък (когато е и последният срок). Очаква се обаче да бъде отхвърлен, което по правилника на Народното събрание означава, че в следващите шест месеца не може да бъде внесено подобно искане за законови изменения.

Това обаче не пречи утре да бъде внесен вторият вариант - на ДПС. Ако той бъде подкрепен от БСП, АБВ, ПФ и ГЕРБ, събира нужният минимум от 160 гласа. Сега топката е в ГЕРБ - след като днес премирът Бойко Борисов заяви, че коалиционните партньори са му важни.