НИЯ КАРАДЖОВА

Тридневният запой, в който е изпаднал шефът на фонд „Научни изследвания“ Николай Христов, преди да гръмне приятеля си, е бил след заседание на Комисията за борба с корупцията. На нея той бил привикан да дава обяснения по три сигнала, свързани с източване на пари от фонда. Малко след това на Христов било показано, че вече не се ползва с протекции от политиците. Той е бил депутат от СДС в три парламента, но е назначен за управител на научния фонд от Анелия Клисарова, която бе образователен министър в кабинета „Орешарски“.

В момента се твърди, че „чадърът“ му е сегашният просветен министър Тодор Танев, който е от Реформаторския блок. Говори се, че още през зимата е имало предложение към Танев шефът на фонда да бъде сменен, защото одит в „Научни изследвания“ показал, че има финансови проблеми. Реакция обаче не последвала. Нещо повече – министърът назначил одит на вече приключилия първи одит, който е констатирал злоупотребите.

По данни на първия одит фондът е източен с външни договори за около 200 000 лева. При щатен юрист например Христов сключил договор с още четири юридически кантори за правно обслужване. Въпреки това обаче фондът загубил две дела, защото Христов не се явил на тях. Освен това имало договор с ... фирма от Нова Загора, която трябвало да оцени капацитета на предлаганите научни проекти. Всички споразумения са били със стотина лева под прага на обществените поръчки, за да не бъдат възлагани такива.

Хора от фонда твърдят, че Христов вероятно е имал проблеми с алкохола, защото и преди отсъствал задълго от работа и не вдигал телефона си. Той е убил приятеля си в момент, когато е бил с над 2 промила алкохол в кръвта.

В понеделник трябвало да има обявена нова сесия на фонда, но Христов не се явил, защото вече е бил арестуван. Сега вероятно тя ще се провали и 7,5 млн. лева ще останат нераздадени.