Руския белгиец Пиер Луврие се отказа да купува активи на избягалия от България банкер Цветан Василев. Сделката между живеещия в Москва бизнесмен и мажоритарния собственик на КТБ бе обявена в началото на годината като според дадената тогава информация бе за 1 евро. Срещу тази сума фирмата на Луврие LIC33 обяви, че става собственик на БТК плюс още четири големи компании у нас.

Сега обаче от съобщението на белгиеца за отказа му да финализира покупката се уточнява, че стойността на активите е била 840 милиона евро.

В него се уточнява, че сключеното на 31 януари 2015 г. споразумение с Цветан Василев предвиждало опцията да се върнат акциите на предишния собственик при определени обстоятелства. В момента това право е било приложено и Луврие вече нямал никакъв интерес към фирмите на Цветан Василев.

"Моята причина да инвестирам в тези бизнеси беше да подпомогна преструктурирането на групата компании, която вярвах, че е изключително силна. Оказа се обаче невъзможно да получа съгласието на всички заинтересовани страни в приемливи срокове. Оставам уверен, че тази група компании има прекрасно бъдеще, и желая на всички ангажирани страни успех", цитиран е Пиер Луврие в официалното съобщение за провала на сделката.

Досега белгиецът бе представян като нов собственик на телекома „Виваком“, оръжейните дружества „Дунарит“ и "Авионамс", мултиплексите и пипълметричната агения ГАРБ.

За Луврие преди време московският вестник "Ведомости" писа, че всъщност инвестира руски пари. След това от компанията му изпратиха опровержение, но един от руските олигарси, санкционирани от ЕС Константин Малофеев чистосърдечно си призна, че работи с белгиеца.

От фейсбук профила на Луврие станаха известни фотоси и статуси на Луврие, които разкриха как той открито подкрепя руската агресия в Украйна. На една от тях той дори позира с руска военна униформа.