НАСА анонсира откритието на планета, която силно наподобява Земята, на 23 юли и даде храна за въображението на милиони мечтатели по далечни светове. След няколко години изпращане на данни от космическия телескоп „Кеплер“ и техния анализ на нашата планета, сега изследователите потвърдиха съществуването на далечна екзопланета – най-близката до Земята сред всички, откривани до момента.

Въпреки че Кеплер 452В е твърде далеч, за да бъде фотографирана, напредналата технология на НАСА всъщност позволява да получим значителен набор от информация за Земя 2.0. Ето осем неща, които вече знаем за новата планета, представени от британския вестник „Индипендънт“:

Това е най-сходната със Земята планета, откривана някога

Още със започването на пресконференцията в четвъртък, Джон Грансфелд от НАСА обяви:

„Днес съобщаваме за откритието на екзопланета, която, можем да кажем, е доста близък братовчед на Земята. Най-близкият, който сме виждали. Това е Земя 2.0“.

Всичко за Кеплер 452В – от размера, дължината на годините и условията на повърхността – е много подобно на земните.

Дължината на годините на Кеплер 452В е почти като тази на Земята

Една година на новооткритата планета – времето, което ѝ отнема да извърви пълната си орбита около своята звезда – е 385 дни, само 20 дни повече от годината тук, на Земята.

Сравнение между двете планети – едната е 1,5 пъти по-голяма,
но обикаля звездата си само за 20 дни повече.

Това е много различно в сравнение с годините на други, по-близки до нашата планети. Годината на Венера например продължава едва 88 земни дни, докато тази на Нептун има еквивалента на 185 земни години.

Кеплер 452В от милиарди години е в обитаемата зона на звездата си

Кеплер 452, звездата на новооткритата планета, е с около 1,5 милиарда години по-стара от нашето Слънце. Ако една планета е твърде близо до звездата си – ще бъде твърде горещо, за да има живот. Обратно, ако е твърде далеч – ще е прекалено студено.

Кеплер 452В е на перфектното разстояние от своята звезда. Според Йон Дженкинс от НАСА това означава, че е напълно възможно да има живот на повърхността ѝ – или поне да е имало в някакъв период от историята ѝ.

На повърхността й може да има вулкани и вода

На Кеплер 452В се предполага, че има правилната температура, за да може да съществува течна вода на повърхността ѝ – а доколкото знаем, това е основната предпоставка за наличието на живот.

Космическият телескоп „Кеплер“ в търсене на нови планети и звезди.

Изследователският екип на „Кеплер“ е работил с геолози, за да се установи вероятната материя на новата планета. Според размера и възрастта ѝ, най-вероятно става дума за скалиста планета, което пък предполага вулканична система под повърхността.

Хората могат да оцелеят при по-силната гравитация на Кеплер 452В

Новата планета е 1,5 пъти по-голяма от Земята и се смята, че гравитацията ѝ е двойно по-силна в сравнение с нашата. Въпреки това, според учените, това не отхвърля възможността да има живот.

Според Джон Дженкинс човешкият вид може да се „адаптира“ към гравитацията и да увеличи физическата си сила с поколенията:

„Човешкото тяло има невероятната способност да се възстановява – така че с времето хората може да се адаптират“.

На новата планета може би има растителност

Звездата на Кеплер 452В е по-голяма от нашето Слънце. Светлината и топлинната енергия, които планетата получава, не означават само, че е малко по-топла от нашата, но също и че е възможно там да се развива растителност.

И тъй като фотосинтезата, извършвана от растенията, е онова, което произвежда въздуха, който дишаме, то това е още един съществен фактор за добрите шансове на Кеплер 452В да има живот.

Дори можете да хванете тен

Кеплер 452В получава светлинни лъчи по начин, сходен с този, по който Земята получава своите. Това значи, че растенията от нашата планета могат да виреят и там – стига планетата да е скалиста и да има атмосфера. А това означава, че човек дори може да хване тен!

Кеплер 452В – има ли живот на 1400 светлинни години от нас?

Изследванията, разбира се, продължават и предстои да установят дали действително условията на Кеплер 452В биха позволявали нещо да расте.

Невъзможно e да стигнем до там (поне засега)

Кеплер 452В е топла, навярно има вода и може би растителност. И въпреки това е на 1400 светлинни години от нас. Светлината се движи с над 1078 милиона километра в час. Лъчите от Слънцето до Земята например стигат за 8 минути – може да се сметне лесно, че едно пътуване до братовчеда на планетата ни би отнело невероятно дълго време.

„Ню Хърайзънс“, който наскоро направи най-близките снимки на Плутон и е най-бързият космически апарат, създаван от човека, има скорост 58 536 километра в час. Ако космически кораб с хора на борда се движи с тази скорост от Земята към Кеплер 452В, астронавтите биха пристигнали там за 25,8 милиона години. За да поставим това в перспектива – еволюцията на човешкия вид е продължила около 2,5 милиона години.

Така че, ако планирате ваканция на Земя 2.0, не си запазвайте билет преди да се научим да правим значително по-бързи космически кораби…

Площад Славейков