Наближава датата 29 юли. Ако не се сещате, от нея започва годината на безплатно обновяване на всички компютри с лицензиран Windows 7 и Windows 8.1 с новия Windows 10. В тази връзка, може би вече ви е направило впечатление, че в долния ляв ъгъл на монитора, в лентата за задачи, се е появило "прозорче". Това означава, че може да обновите софтуера от 29 юли, като е необходимо предварително да "резервирате" копие, като предоставите електронен адрес.

Но ако компютърът ви е твърде стар или немощен, сигурно си мислите дали той ще може да "върти" новия Windows? Дали няма да забива, или както чакате датата, да се окаже, че поради една или друга хардуерна причина няма да получите обновяване.

Проверката дали вашата система отговаря на техническите изисквания за Windows 10, става много просто, пише Yahoo Tech. Ето как стъпка по стъпка да направите това.

Кликнете върху "прозорчето".
Кликнете върху трите сини чертички.
Изберете тази опция.
Ще получите и отговор. Както виждате, изискванията не са високи.

Ако по една или друга причина нямате "знаменце", може да проверите и "ръчно" дали покривате изискванията, като видите техническите спецификации на сайта на Microsoft. Едно от важните неща е операционната ви система да е обновена до последната ѝ актуална версия.