Един горещ юли не изчерпва съдебната реформа.

Така метафорично министърът на правосъдието Христо Иванов даде заявка, че битката за измененията не само в Конституцията, но и в останалите свързани закони тепърва започва. В сутрешния блок на Нова телевизия Иванов отрече да има отстъпление от страна на Реформаторския блок и лично негово, каквито бяха повечето интерпретации при съгласието на Реформаторския блок да приеме вариант номер три на измененията в основния закон.

"В момента сме едва в началото. Рано е за преценка кой е на земята и е рано да си раздаваме отличия. Това е един много добър междинен резултат, който ни позволява да продължим напред. Много е рано да се говори, че реформата, която аз съм си представял, няма да се случи. Никой не трябва да си мисли, че ние за едно лято ще изчерпаме цялата реформа в съдебната власт. Един горещ юли, една гореща седмица в парламента - и край!", посочи министърът.

"Важен е резултатът - кой стои зад проекта, кой се е подписал, можеше ли да са социалистите, няма значение", допълни той.

По думите му "най-ключовият пакет във възела" е бил възприет от всички, дори от най-големия противник на реформата - ДПС. Става въпрос за разделянето на ВСС на две колегии, които ще кадруват сами, без опеката на пленума си.

Иванов бе категоричен, че макар и във внесения вчера в парламента вариант да не съществува поправката, отменяща тайното гласуване, Блокът не се е отказал от него.

"Явното гласуване има своето несъмнено значение. Ние оставаме на позицията, че трябва да остане", посочи Иванов.

По отношение на запазването на варианта на РБ за квотното разпределение в прокурорската колегия - 6 на 5 за парламента плюс главния прокурор, Иванов даде заявка, че това е "силен парламентарен компонент в прокурорската колегия, което означава по-силен парламентарен контрол". Но пък по предложение на ДПС, това съотношение ще бъде изпратено за тълкуване на Конституционния съд (КС). Причината е, че според Движението равните квоти означават твърде голяма намеса на законодателната власт в независимата съдебна. 

С решението да се сезира КС се съгласиха и останалите партии в парламента, но пък последваха коментарите може ли да се разчита на този съд да бъде обективен, при положение, че именно той върна Делян Пеевски на работа в парламента след краткия му престой на поста шеф на ДАНС.

"Достатъчно актьори могат да питат КС, можеха да го направят от засада. КС има и своите политически измерения, в миналото е имало заигравки, включително в съвсем близкото минало. Самият КС е в навечерието на промяна на 1/4 от състава си, така че ситуацията е изключително крехка", коментира Иванов.

Той не пожела да тълкува кой стои зад персоналните нападки срещу него и организирането на контрапротести, но пък благодари на организаторите:

"Дори мога да благодаря на тези, които са похарчили пари за тази кампания. Те създадоха медиен шум, който ясно обясни на един неориентиран юридически български гражданин, какво точно се случва".

"Демокрацията ни има своите детски болести, въпросът е да се опитаме да ги преодолеем", каза в заключение Иванов.