"Пари Сен Жермен" доста бързо се превърна в един от най-силните и постоянни отбори в Шампионската лига и по това напомня на ранния "Челси". Когато Роман Абрамович закупи "сините" през лятото на 2003 г., само няколко месеца след това лондончани играха полуфинал в ШЛ, а оттогава насам се наредиха сред най-стабилните тимове в надпреварата - с една купа, един финал и още няколко влизания в Топ 4. Дали ПСЖ е поел по същия път?

Приликата между двата отбора е, че са тип "фирмени". Тоест тимове, изградени с много пари, наляти за отрицателно време. Това обаче не означава, че се купува на килограм - напротив, моделът "Челси" (защото това бе първия отбор от този тип) работи, но единствено защото добър отбор не се гради само с пари, а и със стратегия и най-вече с добър треньор/мениджър. Какъвто между другото французите имат и какъвто "Челси" (почти) винаги е имал. А сега начело на клуба е Жозе Моуриньо, по прякор Специалния.

Неговият колега в "Пари Сен Жермен" Лоран Блан е здраво стъпил на земята и засега не говори за големите цели на отбора.

"Всичко при нас се развива много бързо, страхотно е да си част от такъв проект. Но в Европа все още ни липсва нужният опит и мачове като този (с "Челси" - б.а.) са много полезни за нас. "Челси" има много различен стил от нашия, те предпочитат да играят на контраатака. Ще видим кой стил ще надделее накрая", сподели преди мача френският треньор на ПСЖ.

Нападателят на парижани Златан Ибрахимович се намира в страховита форма, бележи гол след гол и вече мина границата от 40 попадения през сезона, което е рекорд за него. "Челси" пък изпитва трудности в атака, като само един нападател - Самуел Ето'о - има над десет гола през кампанията.

Жозе Моуриньо направи паралел между "Челси" и "Пари Сен Жермен", като отличи стила на игра на парижани, от който те не се отклоняват дори на сантиметър.

"Има страст в Париж, хората обичат футбола. ПСЖ изгражда проект, сходен с този в "Челси". Отборът има фантастични играчи, както в атака, така и в другите части на терена. Мога да ви говоря с часове за отделните футболисти. Гледал съм много мачове на ПСЖ и съм забелязал, че отборът има ясна философия, към която се придържа. Като клуб "Пари Сен Жермен" няма опит в Европа, но като отделни играчи има. При нас нещата стоят точно на обратния полюс", каза португалският мениджър на "Челси".

Интересно изказване направи бившият играч на ПСЖ, "Реал" Мадрид и "Манчестър Юнайтед", както и жива легенда на английския футбол Дейвид Бекъм. Той смята, че "Пари Сен Жермен" може не само да отстрани "Челси", но и да спечели Шампионската лига още този сезон.

Двубоят на "Парк де Пренс" е днес от 21,45 ч.