Първият фосил на четирикрака змия се оказа не в земните недра, а вече прибран в колекцията на германски музей. Британският учен Дейв Мартил от Университета в Портсмут попада на уникалното откритие при рутинно посещение.

Фосилът е особено ценен, тъй като може да разкрие как точно змиите са загубили краката си.

"Общоприето е, че змиите са еволюирали от гущерите в далечното минало", обяснява пред британския Скайнюз д-р Мартил.

Досега обаче учените нямаха представа кога е станала тази промяна, защо и от кои точно гущери са произлезли змиите.

Фосилът в пълен размер.

На последния въпрос д-р Мартил вече има отговор - змиите произлизат от заравящите се гущери, а не от морските разновидности. Останалите въпроси скоро също могат да получат своя отговор.

Находката е уникална и по друго - на възраст 110 млн. години, от периода Креда, това е най-старата змия, откривана досега. Била е част от огромна колекция от периода.

Близка снимка на фосила, ясно се виждат предните крака на змията.

Змията е малка, на дължина около 20 см, главата й е с размера на човешки нокът, но според учените, е била съвсем млада и вероятно е щяла да порасне доста повече.

"Беше ясно, че никой не е оценил важността му, но когато го видях знаех, че това е изключително съществен експонат," казва още Мартил.

Той вече работи с германския палеонтолог Хелмут Тишлингер, който е приготвил и заснел фосила.

Всъщност, малките крачка е по-точно да се нарекат "ръце", смятат учените. Предните са много малки - едва сантиметър дълги, но като задните имат всички кости в една ръка - и са направени, за да хващат. Така че макар змията вече основно да се е придвижвала с плъзгане, като днешните си наследници, четирите крайника не са станали излишни - с тях тя е хващала по-стабилно жертвите си.

Тя вече си има име - тетраподофис амплектус, и произлиза от Бразилия - но когато цяла Южна Африка е била част от суперконтинента Гондвана.

Д-р Лонгрич от Цетъра за еволюция "Милнър" в Университета в Бат също е впечатлен от откритието:

"Четирикраката змия изглежда като нещо фантастично, а за еволюционен биолог, просто твърде хубаво, за да е вярно, и е особено интересно, че е поставена в експозиция на музей, където всеки може да я види."