Институтът по молекулярна биология към БАН се разграничи категорично от твърденията на доцент Георги Милошев от същия институт, че наличието на опасни добавки и оцветители в храните уврежда човешката ДНК.

Според съобщението заключенията на Милошев били "негово лично мнение" и не могли да се приемат като мнение на Института по молекулярна биология. От института добавят, че не са били информирани за намерението на доцент Милошев да представи публично данните си, както и че те не са били обсъждани на научен съвет, каквато е нормалната практика.

Преди седмица на пресконференция доцент Милошев обяви, че шест от добавките в храните, означавани с Е и номер, увреждат ДНК и могат да предизвикат онкологично или друго заболяване. Според него особено опасни са оцветителите еритрозин - Е127, индиго кармин - Е132, фаст грийн - Е143, консервантът натриев нитрит - Е250, добавката кофеин и 4-аминоантипирин - 4ААР, използван във фармацевтичната промишленост.

Доц. Милошев обърна внимание, че се надвишават многократно позволените концентрации на тези вещества в храните, но и дори "с ниска концентрация, предизвикват увреждане".

Ето и цялото становище на ръководството на Института по молекулярна биология към БАН:

Във връзка с организираната пресконференция в пресклуба на БТА, както и разпространените от други медии твърдения на доц. Георги Милошев относно ефекта на добавки в храните, предизвикващи увреждания в ДНК с риск за човешкото здраве, ръководството на Институт по молекулярна биология „Акад. Румен Цанев" към БАН излиза със следното становище:

1. Направените твърдения за ефектите върху човешкото здраве на изследваните от доц. Милошев хранителни добавки представляват негово лично мнение и не могат да се тълкуват или приемат като официална позиция на Института по молекулярна биология „Акад. Румен Цанев" към БАН.

2. Проведената пресконференция е лична инициатива на доц. Милошев, проведена без знанието на ръководството и учените от ИМБ, направената интерпретация на данните не е обсъждана на Научен съвет и доц. Милошев не е оторизиран да изразява позиция от името на Института и/или БАН.

3. В представянето на доц. Георги Милошев на сайта на БТА е допусната техническа грешка - доц. Милошев не е ръководител на Института по молекулярна биология „Акад. Румен Цанев" към БАН, а е ръководител на лаборатория в същия институт.

4. Считаме, че за да бъдат популяризирани и приети в публичното пространство подобни изследвания, касаещи социалнозначими проблеми, с ангажирането на законодателни или регулаторни органи се изисква много по-задълбочен научен подход, с използване на множество различни, допълващи се експериментални методи, различни тестови системи и независимо потвърждение на резултатите и изводите от тях.


Директор: доц. Ива Угринова