Русия ще засили стратегическите позиции на военноморския си флот в Черно море и Атлантическия океан.

Това гласи най-новата военноморска доктрина на страната, публикувана в сайта на Кремъл.

Тя се налага поради недопустимото според Кремъл разширяването на НАТО. За недопустими са обявени и плановете на Алианса да разполага военни инфраструктури близо до границите на Русия.

Като цели на развитието на инфраструктурата на руския флот се посочват Черно море и Крим, анексиран от Русия през март 2014 г. Документът призовава и за ускорено разширяване и завършването на стратегическите руски позиции в Черно и Азовско море.

Основните акценти на доктрината са атлантическото и арктическото регионални направления. Повишеното внимание към Арктика е заради нарасналото значение на Северния морски път. То ще изисква възстановяването на флотилията от атомни ледоразбивачи, инфраструктура и повишено внимание към екологията.

Освен това, предвижда се дейност във всички океани на планетата.

Доктрината е била обсъдена през уикенда на съвещание на борда на фрегатата "Флотски адмирал на Съветския съюз Горшков" в руската военноморска база в Балтийск, Калининградска област. Там били президентът Владимир Путин, премиерът Дмитрий Медведев, вицепремиерът Дмитрий Рогозин, министърът на отбраната Сергей Шойгу, командващият военноморския флот адмирал Виктор Чирков и други висши военни ръководители.

И докато контролираните от Кремъл руски издания се надпреварват да хвалят новата доктрина, съвсем друга гледна точка изразява политологът Александър Коновалов. Той смята, че Москва няма защо да разширява военното си присъствие в Атлантика, защото няма с кого да воюва там, предаде БНР. За да осъществи тази доктрина, страната ще има нужда от нов флот, а това е скъпо начинание.

"Русия сякаш се опитва да вземе страха на целия свят. Но щом няма възможност да се изпълни документът, това не вдига авторитета на страната", заявява Коновалов пред в. "Комерсант".

Руската федерална програма за въоръжаване до 2020 г. предвижда за нуждите на военноморския флот да бъдат отпуснати 4,7 трилиона рубли (71 милиарда евро). Планирано е флотът да получи 8 ракетни стратегически подводници тип "Борей", 8 многоцелеви атомни подводници тип "Ясен", 14 различни фрегати и 35 корвети, 6 малки ракетни кораба и 6 големи десантни кораба, припомня "Комерсант".